Kiitos kysymyksestä <3 Viiltely voi herättää läheisissä jos jonkinlaisia tunteita. Joskus huolta on vaikea näyttää, ja se naamioituu muiden tunteiden taakse. Esimerkiksi ärtymys, kiukku tai asian vähättely voi kertoa aidosta huolesta. Monesti kiukkua on myös helpompi näyttää kuin surua tai huolta.
Mitä oikeasti saatettaisiin haluta sanoa voi olla vaikka ”olen susta huolissaan” tai ”miten mä voisin auttaa sua?” mutta suusta pääseekin vaan ”lopeta tommonen, älä kerjää huomiota!” Myös esimerkiksi moni syömishäiriöstä kärsivä tai kärsinyt on voinut kokea samanlaista kohtelua läheistensä taholta. Sairaus herättää pelkoa, avuttomuuden tunnetta ja huolta läheisissä. Sitä voi olla vaikea ja usein mahdotontakin ymmärtää.
Suosittelen että näpäyttämisen sijaan juttelet asiasta avoimesti sun poikaystävän kanssa, ja kerrot hänelle miltä susta tuntuu, jos hän ei ota sua tosissaan. Viiltelyllä pyritään helpottamaan äärimmäistä pahaa oloa, jota ei pystytä muuten hallitsemaan. Suurin osa myös häpeää suuresti viiltelyään ja pyrkii piilottamaan viiltelystä syntyneet arpensa ja haavansa.
Tämä ”huomion haku” on siis avun pyytämistä, kun sitä voi muuten olla vaikeaa tai mahdotonta sanoa ääneen. Kerro miksi viiltelet ja kerro miten poikaystävä voi auttaa. Älä lannistu, vaikka kohtaisit ymmärtämättömiä reaktioita, taustalla voi tosiaan olla kova huoli, jota poikaystävä ei oikein osaa näyttää.
Toivottavasti oot jo hakenut apua, jotta saisit viiltelyn lopetettua. Viiltely on toimimaton selviytymiskeino pahan olon hoitamiseen. Apua on saatavilla monesta eri paikasta. Netissäkin voi jutella esim. Sekasin chatissa ja myös kriisipuhelin on avoinna 24/7 numerossa 09 2525 0111 jos on paha olla.
Tsemppiä sulle <3
-Anni
Mitä mieltä olit tästä vastauksesta? Jätä meille palautetta!