Tack för din fråga!

Alkohol och droger kan skapa trubbel i nära relationer och då kan det vara på sin plats att lite ventilera sina tankar kring detta. Det finns olika alternativ lite beroende på situationen. Det är inte alltid den som använder alkohol eller droger som känner behov att tala om saken, utan ofta också den som följer med situationen bredvid. Ifall personen i bekantskapskretsen inte är villig att tala om sin användning/ser inget problem med det, är det viktigt att du vågar uttrycka din oro om personen åt någon annan pålitlig vuxen. Det kan vara nyttigt även för dej som är orolig att tala om situationen med någon annan för att få stöd.

  • Hjälpande telefon, Päihdeneuvonta: Om du har berättat om din oro till personen i fråga, så kan du be personen att ringa Päihdeneuvonta (tel. 0800 900 45) var personen kan få hjälp. Tjänsten är öppen dygnet runt och det kostar inget att ringa dem. Man behöver inte säga vad man heter då man ringer, man får ringa anonymt. Till Päihdeneuvonta kan vem som helst ringa och berätta om sin situation. Därifrån får man alltid stöd och råd då det behövs. Där finns härliga typer som svarar, så ring gärna!
  • En trygg vuxen du litar på: Både personen i bekantskapskretsen kan få hjälp, men det är viktigt att även du får tala om saken med någon. Du kan hjälpa personen med att fundera vem man kunde tala till, eller tänka ut vem du själv helst skulle tala med. Det lönar sig att fundera på vem skulle vara en sådan vuxen som lyssnar och förstår. Det kan vara någon i släkten, i skolan eller en kompis förälder, någon som det känns tryggt att tala med. I skolan lönar det sig att tala med skolans hälsovårdare, kuratorn eller någon annan vuxen. De finns till för att hjälpa unga i deras situationer. Ifall du inte vill tala om saken hemma och inte vill att saken diskuteras med dina egna föräldrar, berätta varför du helst inte vill det. Vuxna finns till för att hjälpa i svåra situationer och därför är det viktigt att du inte bär på ansvaret ensam.
  • Chatta och få hjälp på nätet: Om saken gäller föräldrar som dricker för mycket så finns det en tjänst som heter Skuggsidan (Varjomaailma). Skuggsidans chatt är öppen varje onsdag kl. 15-17. På chatten kan du prata anonymt med en pålitlig vuxen om dina frågor eller om oro gällande en anhörig som dricker. Du får förstås också fritt prata om andra saker du funderar på. https://varjomaailma.fi/svenska

Hoppas detta svarade på din fråga. Be brave!

Hälsar,
Melissa och Minna


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta