Hej och tack för din fråga! Du frågar, ifall det är okej att vara beroende av nikotin. Beroende i sig kan redan orsaka många symptom. En person som är fysiskt beroende av till exempel nikotin kan ha sömnsvårigheter, lida av huvudvärk eller illamående.

Om man inte får nikotin regelbundet i kroppen, kan man märka att man blir jätteirriterad på till exempel sina kompisar och familjemedlemmar. Man kan ha svårt att koncentrera sig på till exempel lektionen för att tanken om att få en snus i läppen eller få dra in rök i lungorna tar över.

Beroende brukar orsaka onödig stress. När man är beroende av nikotinet, tror sig kroppen behöva det regelbundet. När man inte får det, orsakar det symptom som sedan lättar när man fått in sin dos igen. Då tror man ofta att nikotinet lättar känslan, lugnar ner och får en att må bättre fast i verkligheten känner man sig bara bra när man matat sitt beroende med mera nikotin.

Ingen nytta

Sen kommer ju andra problem med beroende som till exempel det att det går mycket pengar på nikotinprodukter eftersom dom är väldigt dyra. Immunförsvaret försämras och man blir lättare sjuk. Om man håller på med idrott, utvecklas man inte på samma sätt och orkar inte lika länge och hårt och kroppen kan ha svårt att återhämta sig från idrottsprestationen.  Andedräkten luktar illa, tänderna och munnen mår dåligt och dessutom kan man hamna i gräl med kompisar och familj.

Är det okej att vara beroende beror nu helt hur man vill se på saken. Kroppen har ingen nytta av nikotin och nikotinprodukter, det finns inget så kallat positivt med att vara beroende av det. Så kanske man kunde dra slutsatsen då att det inte är okej att vara beroende av nikotin.  

Mvh, Sebastian och Krista


Ge gärna feedback! Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta