Digitalt spelande och spel om pengar (pengaspelade) kan skapa en hel del problem, men alla påverkas inte på samma sätt. Beroende på spelarens ålder, vad man spelar, följer man åldersgränser och tar man hand om läxor och annat och beter sig bra i spel och utanför den, brukar allt flyta hyfsat fint. Ifall man spelar dataspel för mycket eller länge, kan man till exempel få trötta ögon, huvudvärk och ont i ryggen eller handleden. Därför är det viktigt att ta pauser, ha bra stol och bord dvs satsa på ergonomi och ta hand om sin kropp och fysik. Motion är viktigt!

Kvällsspelande kan påverka sömnen, man har svårt att vara ned och få tag på sömn och sova tillräckligt länge. Då är man trött på morgonen och troligtvis inte på bra humör.  Eller så kan spelinnehållet orsaka mardrömmar, speciellt hos yngre spelare. Därför är det viktigt att följa åldersgränserna och se till att yngre syskon inte är med om man spelar spel som inte passar dem.

Gräl om speltider där hemma hör till en av de vanligaste negativa konsekvenserna. Samma gäller val av spel. Om man inte kommer ihåg att berätta till familjen vem man spelar med och hur spelet funkar, kan det lätt leda till missförstånd och onödiga gräl. Ett typiskt fall är att man kommer sent till maten och andra måste påminna om det. I vissa spel används ganska grovt språk och samma gäller chatten. Det kan kännas ok i spelet men då man säger eller skriver på ett fult sätt är det stor risk för att man sårar någon fast det skulle vara på skoj. Dessutom apar yngre barn lätt efter svordomar, så det är bra att komma ihåg att vi alla beter oss bra i spel och utanför dem.

Spelande tar tid, lite, mer eller all tid. Kom ihåg att kolla på klockan så att du har tid att göra annat och inte märker på kvällen att vips, dit for dagen och jag har inte gjort annat än spelat. Det är roligt att spela och det funkar bra då man mår bra och har tid för hobbyn, kompisar och familjen.

Hälsar,
Spelgurun Annukka

Beställ vår Youtube-kanal och följ oss på Instagram för att se ännu mer otroligt coolt innehåll!


Din tur! Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta