Tobak luktar på grund av den tjocka röken så bildas då man tänder på den. I varje cigarett finns det en cocktail med kemikalier som t.ex. formaldehyd, bekämpningsmedel, cyanid, kvicksilver och arsenik. Lukten som bildas är en blandning av dessa tillsammans över 4000 kemikalier. Lukten har också mycket att göra vad man är van med. En som rökt länge, upplever inte lukten på samma sätt som ett problem.

En stor rekommendation är att flytta sig någon annanstans ifall nån röker i närheten, eller schasa iväg rökaren. Tobakslagen har förändrats mycket på en kort tid. Det är inte länge sen som man fick röka på ställen där man nu har svårt att tro att det varit lagligt, som på flygplan, biografer och klädbutiker. 1995 förbjöds rökning i skolorna.

Den som röker en cigarett andas själv in högst en fjärdedel av röken. Resten går ut i omgivningen. De personer som finns där och själva kanske aldrig rökt eller slutat röka blir passiva rökare. De drabbas av nikotinet och alla övriga kemikalier som den brinnande cigaretten producerar. Upprepad passiv rökning under en längre period utsätter de drabbade för samma typ av hälsorisker som rökaren, även om riskökningen är lägre. Det vill säga ja, man kan bli beroende fast man inte själv röker.

Här är en kort snutt (men lite humor) hur tobaksrökning har varit en del av idrott, inte heller så väldigt länge sedan.

Hälsningar,

Seba från Buenogänget

Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta