Tack för din fråga! Nu har jag förhört en polis, en advokat, och en åklagare så man skulle tro att svaret är rätt så grundligt och jag har material så det räcker till en hel bok. Men jag ska försöka hålla det kort. Here we go:

Till att börja med så beror det mycket på vilken drog det är frågan om. Det finns en skillnad på konsekvenserna ifall man åker dit av kokain eller gräs eftersom en del droger räknas som starkare än andra. Också mängden har en stor betydelse och ifall man begår andra brott samtidigt.

I Narkotikalagens femte paragraf framgår att produktion, tillverkning, import till och export från Finlands territorium, transport, transitering, distribution, hantering, innehav och användning av samt handel med narkotika är förbjudet.

Det vill säga att det finns en stor skillnad på straffet om man håller på med annat fuffens.

Men vad är skillnaden om en 14-åring eller en 15+ -åring blir fast endast för att röka gräs? Då brukar det gå ungefär så här (det kan också variera lite mellan olika kommuner):

Oberoende av ålder blir man alltid införd i polisens register, detta oberoende av om du är 10, 14, 15 eller 35 år gammal. Det här betyder att polisen alltid gör en brottsanmälan och händelsen undersöks. Skillnaden mellan fjorton- och femtonåringar är att 14-åringar inte har straffrättsligt ansvar ännu. Det här innebär att brottsutredningen avslutas. En 14-åring får alltså inte böter men brottsanmärkningen blir kvar i polisens register.

Den här typen av narkotikabrott blir kvar i registret i två år. Samma gäller till exempel snatteri. För grövre brott blir anmärkningen kvar i 5 till 10 år. Men även brott som redan föråldrats finns kvar i polisens register men används bara inom polisens verksamhet och påverkar inte till exempel storleken på framtida böter eller annat motsvarande.

När en 14-åring införd i polisens register görs alltid också en barnskyddsanmälan till barnskyddsmyndigheterna, som är skyldiga att göra en egen utredning (t.ex. utreda hur det står till hemma).  Samma gäller 15-åringen men där tillkommer ännu böter, eftersom den unga har straffrättsligt ansvar. För femtonåringar ordnas även samtal med polis, den ungas vårdnadshavare och vid behov socialarbetare och åklagare.

Det här gäller då vi talar om små mängder och inte till exempel försäljning av narkotika.

Här kommer ännu veckans tips: använd inte droger, oberoende av hur gammal du än är 😊

Video på kommande av din fråga, so stay tuned

Med soliga hälsningar,

Seba


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta