Saako alaikäisille myydä alkoholitonta olutta tai siideriä? Kiitos kysymyksestäsi! Alkoholijuomien (joissa alkoholia on yli 1,2 %) myyminen alaikäisille, on kiellettyä. Näin määrää Suomen laki. Esim Valviran ja Päivittäistavarakaupan yhdistyksen (PTY) suosituksen mukaan alaikäisille ei kuitenkaan tulisi myydä mitään juomia, joissa on vähänkään alkoholia.

Eli sanoi laki mitä sanoi, niin saattaa 0,5 % vahvuinen siideri kuitenkin jäädä alle 18-vuotiaalla kaupan puolelle.

Suositukset sallivat esimerkiksi alkoholittoman oluen ostamisen, kunhan prosentit ovat 0,0. Hankalaksi tämän tekee se, että vaikka juoma olisikin merkattu ”alkoholittomaksi”, saattaa siinä silti olla pieni määrä alkoholia.

Sama pätee joidenkin glögejen, simojen ja kombucha-juomien kohdalla, joissa alkoholia voi pieniä määriä olla. Se, myydäänkö näitä alaikäiselle kassalla, riippuu pitkälti siis kauppojen omista ohjeistuksista. Esimerkiksi Kesko on suoraan linjannut, että simat ja glögit ovat aina ikärajavalvottavia.

Jotta asia olisi entistäkin monimutkaisempaa, on prosentti eri kiinteiden elintarvikkeiden kohdalla. Esimerkiksi joidenkin liköörisuklaiden ja jälkiruokien kohdalla ikärajavalvontaa suoritetaan, jos niissä on yli 2,8% alkoholia.

Yksittäinen kauppa voi myös itse asettaa ikärajavalvontaa haluamiensa tuotteiden kohdalla. Kuten esimerkiksi energiajuomille tai 0,0 %-alkoholia sisältämälle oluelle.

Alko puolestaan on rajannut myyntinsä kokonaan ikärajavalvonnan alle, eli edes nollaprosenttisia juomia ei myydä alaikäiselle, mikäli tuotteen pakkaus muistuttaa tavallista alkoholijuomaa. 0,0 % oluita tai kuohuviiniä ei alaikäiselle myydä mutta limonadeja kyllä.

Saatat ihmetellä, miksi alkoholittomiinkin juomiin on tungettava pieniä määriä alkoholia. Tämä voi osittain johtua valmistustavasta, miten juoma tehdään. Usein syynä pienelle määrälle jättämiselle on maku, minkä alkoholin on koettu antavan tuotteelle.

Tässä muutama eri valmistustapa:
– Alkoholi poistetaan oluesta
– Oluen käymistä kontrolloidaan kuumentamalla
– Oluen käymiseen vaikutetaan, esim matalalla käymislämpötilalla
– Uusa hiivalajikkeita käytetään

Lähde: Alkoholiton olut valmistus & 3 faktaa juomasta | Hartwall

Yhteenvetona vielä: Eli alle 1,2 % alkoholia sisältämän juoman myyminen alaikäiselle on täysin laillista, mutta harvat kaupat niitä kuitenkaan myyvät alle 18-vuotiaalle. Kyse on valinnaisesta vastuullisuuskysymyksestä.

Mitä SÄ tuumit tästä? Iske kommenttia ja kerro oma kantasi asiaan.

Terveisin,
Seba

________________________________________________________________________

Kerrothan, mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta