Kysyit kauanko pitää käyttää vapea, että se olisi vaarallista tai saa syövän. Vapettamisella tarkoitetaan siis sähkösavukkeen käyttöä. Siinä höyrystetään laitteen sisällä olevaa nestettä hengitettäväksi.

Vapettamisen terveysvaikutusten arviointi on monimutkaista, sillä markkinoilla on useita erityyppisiä sähkösavukelaitteita. Lisäksi niissä käytettävät nesteet eroavat sekä nikotiinipitoisuudeltaan, että muilta ainesosiltaan.

Tutkimuksissa sähkösavukenesteistä ja käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty useita terveydelle haitallisia aineita ja niiden pitoisuudet ovat vaihdelleet. Vaikka sähkösavukkeissa käytettävät makuaineet olisivat haitattomia syötynä, on viitteitä siltä, että ne olisivat terveydelle haitallisia hengitettynä.

Voidaan siis sanoa, että sähkösavuke ei ole haitaton tuote, mutta sen merkittävien terveydelle haitallisen vaikutusten arvioiminen vaatii paljon lisää tutkimuksia.

Sähkösavukkeiden lyhytaikaisen käytön haittavaikutukset liittyvät tyypillisesti nielun ja suun alueen ärsytykseen, päänsärkyyn, yskään ja pahoinvointiin.

Sähkösavukkeen nikotiini on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava aine ja sillä on myös paljon muita terveyshaittoja, erityisesti kehittyvän nuoren aivoille.

Tutkimusten mukaan vapettaja saa höyryä hengitellessään osin samoja, syöpävaarallisia yhdisteitä kuin tupakoitsijakin, vaikka määrät ovatkin pienempiä. Lisäksi sähkösavukkeiden käytön tiedetään haittaavan keuhkojen normaalia toimintaa ja alentavan keuhkojen toimintakykyä, sekä lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitautien syntymiselle.

Syöpä on siitä kinkkinen juttu, että sen syntymekanismi on äärettömän monimutkainen ja syöpäsolujen syntyprosessi voi kestää vuosia – jopa vuosikymmeniä. Vaikka sähkösavukkeita on tutkittu paljon, ei niiden pitkäaikaisvaikutuksia vielä tunneta.

Pitkäaikaiskäytön vaikutukset, kuten mahdollisen syövän ilmeneminen, näkyvät vasta tulevaisuudessa. Vapettamiseen voi siis liittyä sellaisia terveyshaittoja, joista emme vielä tiedä.

Ei siis kannata riskeerata omaa terveyttään käyttämällä jotain, jonka jo jo lyhytaikaisen vapettamisen tiedetään aiheuttavan haittoja. Pitkäaikaisesta emme tiedä.

Terkuin,

Nikotiiniekspertti Katri

Ps. Tsekkaa video sähkösavukkeeseen liittyen TikTokin puolella!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta