Tsekkaa kuvaus alta, ennen kuin ymmärrät videon väärin. Videolla käymme nopeasti läpi kannabikseen liittyviä myyttejä. Tässä kuitenkin hieman tarkemmat vastaukset:

#1 Yksikin kannabispiikki tappaa
Kannabista ei käytetä suonesisäisesti piikittämällä, mutta jos vaikkapa marihuanaa nyt suoneesi jollain tavalla saat tungettua, niin voihan ne suonet mennä tukkoon ja viedä hengen.

#2 Kannabis on terveellisempää kuin alkoholi
Mikään päihde ei ole terveellinen. Kannabiksella ja alkoholilla on hyvin erilaiset vaikutukset, eikä niitä siinä mielessä ole järkevää tai mielekästäkään verrata.

#3 Kannabikseen ei voi kuolla
Kannabiksen yliannostus on melkeinpä mahdotonta, koska se vaatii niin isoja määriä, mutta kannabis aiheuttaa tapaturmia ja onnettomuuksia samalla tavalla kuin muut päihteet. Samalla tavalla esimerkiksi alkoholikuolemista suurin osa on tapaturmia, eikä yliannostuksia.

#4 Kannabis on puhdas luonnontuote
Nykyisin käytettävä päihdekannabis on vahvasti jalostettu tuote, jossa on pyritty maksimoimaan päihdyttävä vaikutus ja kaukana puhtaasti luonnossa kasvavasta kannabiksesta.

#5 Kannabis aiheuttaa psykoosia
Jos käyttäjällä on alttiutta mielialahäiriöihin, niin kannabis voi laukaista psykoosin, mutta se ei ole väestön tasolla suuri riski toisin kuin esim. Sosiaalinen vetäytyminen, joka liittyy kannabikseen myös.

#6 Kannabis on hyvä asia, koska se auttaa eri sairauksiin
Kannabiksen hoitavia vaikutuksia on hyvä tutkia, mutta ei se siitä hyvää tee. Morfiiniakin käytetään kivun lievitykseen, mutta on silti kova huume.

#7 Nuorista jo melkein jokainen käyttää kannabista
Suurin osa nuorista ei ole kokeillut kannabista. Yläkouluikäisitä noin yli 90% ei ole koskaan kokeillut kannabista.

#8 Kannabis on portti kovempiin huumeisiin
Suoraa syy-seuraussuhdetta ei ole olemassa, ja jos näin olisi, niin meillä olisi valtavasti enemmän kovien huumeiden käyttäjä. Vaikka toki monilla kovempien huumeiden käyttäjistä on myös kannabistaustaa.

#9 Kannabikseen jää koukkuun kerrasta
Riski jäädä koukuun on aina, kun päihteitä kokeilee ja riippuu ihmisestä miten helposti jää koukuun, mutta harva jää kerrasta koukkuun.

#10 Kannabiksen käyttö vähentää alkoholin kulutusta
Ei pidä paikkaansa, koska kannabiksen käyttäjät käyttää tutkimusten mukaan myös tavallista enemmän alkoholia.

#11 Kannabiksen laillistaminen poistaisi kaikki ongelmat
Laillistaminen ei poistaisi kannabiksesta aiheutuvia terveyshaittoja, vaan voisi lisääntyneen käytön myötä lisätä niitä. Laillistaminen voisi kyllä poistaa kannabiksen käytön stigmoja ja voisi mahdollistaa valtion tarkemman kontrollin kannabikseen.

#12 Kannabiksen käyttö on jokaisen oma asia
Kannabiksen käyttö vaikuttaa aina myös läheisiin ihmisiin, kavereihin, vanhempiin. Nuorilla koulunkäyntiin ja aikuisilla työhön. Eli minkään päihteen käyttö ei ole vain oma asia.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta