Nuorena opiskelijana sain harjoittelunohjaajaltani maailman parhaan ohjeen. Hän eli oman ohjeensa mukaan ja olen itsekin niin yrittänyt tehdä. Saman ohjeen annan myös sinulle. Väitän, että se voi olla paras ohje, jonka tulet ikinä saamaan:

Jumppa menee kaiken muun edelle  

Vanhoja ihmisiä jumppaamassa jumppamatoilla
Kysyttävää? Laita meidän kysy/Fåga-palstalle kysymys!

Ohje pitää ehkä vähän avata… 

Ohjeen ajatus ei tietenkään ole se, että kaikkien pitäisi ryhtyä jumppaamaan (vaikka se toki fiksua olisi). ”Jumpan” voi korvata millä tahansa itselle tärkeällä ja positiivisella harrastuksella tai tekemisellä

Jumppaa on pitsinnypläys, jalkapallo, kävely, kuntosali, lukeminen… tai mikä tahansa muu asia, joka sulle on tärkeää. Viikoittainen jumppa vain sattui olemaan ohjaajalleni “SE juttu”. 

Se, että jumppa menee “kaiken muun edelle”, taas tarkoittaa juuri sitä. Onko tulossa tärkeä tapaaminen? Ei mitään väliä, jumppa menee edelle. Soittaako pomo? Ei väliä, jumppa menee edelle. Onko tärkeän koulutehtävän deadline keskiyöllä? Ei mitään väliä. JUMPPA MENEE EDELLE! 

Korkkitauluun nastalla kiinnitetty paperi, jossa lukee I don't care.
Ihan kaikista pakoista ei tarvi välittää

Elämässä on liikaa pakkoja 

Elämässä on lähes aina enemmän tekemistä kuin aikaa. Koulu, työ, harrastukset, kaverit… mutta vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Osa tekemisistämme vie energiaa ja osasta sitä saa lisää. Oman jaksamisen kannalta nämä pitäisi olla vähintään tasapainossa. 

Me kaikki varmasti tiedämme omasta elämästämme asiat, jotka vie energiaa. Usein ne ovat asioita jotka koetaan “pakkona”. Ne ovat vaatimuksia ulkopuolelta, työstä, kavereilta tai vaikkapa perheeltä. Liian usein “pakot” menee edelle elämässä. Etenkin tunnollisilla ihmisillä, jotka eivät halua tuottaa pettymystä muille. 

Mutta kun pakkoja kasaa riittävän paljon, niin niska pakostakin katkeaa.  

Ohjeen ydin: Oma jaksaminen (oikeasti) edelle 

Oma jaksaminen on siis laitettava, ihan oikeasti, kaiken muun edelle. Siitä ohjeessa on oikeasti kyse. Jokaisen pitää varata omassa elämässään aikaa asioille, joista saa voimaa. Ja tässä asiassa saa olla itsekäs! Itse asiassa jokaisella on oikeus ja velvollisuus pitää itsestään huolta. 

Oman jaksamisen edelle laittaminen auttaa myös muita. Jos käy välillä lataamassa akkujaan jonkin kivan parissa, niin myös muiden auttamiseen on voimia. Jos laittaa jumpan kaiken muun edelle, niin laittaa myös läheiset ihmiset keskiöön. 

Jumppa menee kaiken muun edelle!

Se yksi poikkeus sääntöön 

Miten pitkälle tässä elämänohjeessa sitten kannattaa mennä? Kysyin asiaa ohjaajaltani ja siitä muodostuikin aika pitkä keskustelu. Tiimikokous, budjettikokous, pomo tai edes tasavallan presidentti ei saisi ohjaajaani jättämään jumppaa väliin.

Ainoa asia, mikä menee edelle on oma lapsi. Ja sekin vain siinä tapauksessa, jos oma puoliso ei voi asiaa hoitaa. Vaikka jumppa onkin tärkeää, niin ei se maailman tärkein asia ole.

Poikkeus vahvistaa myös hyvät säännöt. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta