Moikka!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä! Tätähän voisi pohtia loputtomasti. Mitä on järkevä tekeminen? Onko missään mitään järkeä? Tarvitseeko asioiden edes olla järkeviä? Onko järkevää kaikki, joka on lähtökohtaisesti ei-typerää tai ei-haitallista?

Jos pelaamisen järkevyyttä halutaan mieltää hyötyjen kautta, on pelaamisella toki monia hyödyllisiä piirteitä, kuten reaktionopeuden kehittäminen tai kielten oppiminen. Todellisuus on kuitenkin se, että ihmiset pelaavat, koska se on hauskaa, eivät JÄRKIsyistä. Se, että elämässä on hauskoja ja viihdyttäviä asioita tarkoittaa, että voimme paremmin ja jaksamme tehdä myös raskaita ja arkisia asioita. Pelaamisen pitäisi olla tästä syystä itsessään järkevää niin kauan kuin se on hauskaa, eikä esim. tylsää, ahdistavaa tai pakonomaista. Toki pelata voi myös järjettömästi esim. unohtamalla huolehtia itsestään tai olemalla urpo muille pelaajille. Jokainen voi osaltaan pohtia, mistä elementeistä järkevä pelaaminen rakentuu.

Järkevänä pelaaminen voidaan nähdä myös, jos se tuntuu itsestä hyvältä ja itselle merkitystä tuottavalta. Ehkä järkevää on myös se, että pääsee kokeilemaan erilaisia rooleja tai maailmoja, inspiroitumaan hienoista tarinoista, näkemään oman kehityksensä tai haastamaan itseään. Pelaamisen kautta voi päästä myös rentoutumaan itsekseen tai vastaavasti luomaan mukavaa yhdessäoloa muiden kanssa. Varsinkin joulun aikaan ja kesälomalla kannattaa lomapäiviä käyttää siihen, että tekee peliajasta perheen tai kaveripiirin yhteistä laatuaikaa. Järkevää on myös varata riittävästi herkkuja pelievääksi, jotta mahdollinen häviö ei ota niin paljon päähän.

-Aino, useimmiten järkevä geimeri


Tiedätkö, mikä me ollaan keksitty? Tälläinen palautekysely, johon olisi kiva, jos vastaisit! 😊

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta