Hejsan!

Vilken knepig fråga! Jag samlade lite fakta åt dig. Det är lite svårt att avgöra vilket datorspel som var den första. Vi måste nämligen först definiera vad som räknas som ett datorspel. På 1940-talet utvecklades redan datorer och olika sätt att programmera dem. Då testades det olika sätt att programmera och det kodades spel som liknade schack och luffarschack eller egentligen algoritmer för att kunna spela dessa. Dessa spel förblev endast på kodnivå, eftersom det inte fanns apparater att spela med. 1958 byggdes en apparat för att kunna spela ett tennisspel med ett oscilloskop. Men detta var egentligen inte heller ett datorspel då det inte fanns datorer 😊.

Ofta anses det första ”officiella” datorspelet vara Spacewar, som utvecklades 1962 (som är tillgängligt på https://www.masswerk.at/spacewar/). Tanken med spelet är att förstöra en annan spelares fartyg utan att själv falla i solen. Spelet utvecklades för PDP-1-datorn som användes av MIT. Det producerades ungefär 50 stycken spel. Det var inte många som ägde spelet med andra ord. Men det gjordes många olika versioner av spelet under årens lopp och nästan alla som rört ett datorspel har någon gång provat en klon av detta spel.

År 1971 lanserades det första myntstyrda videospelet. Då kunde också den stora massan börja spela. Ett år senare, 1972, blev Pong tillgängligt och var det första spelet som skakade om spelvärlden. Pong släpptes också som en hemvänlig ”konsolversion”, som också var en försäljningsframgång i sin egen tid. Men före hemversionen av Pong fanns det redan Magnavox Odyssey, världens första spelkonsol.

1975 släpptes det första mikroprocessorbaserade spelet, Western Gun, som också var ett myntspel. Om vi ​​tänker på moderna datorspel kan också detta betraktas som det första dataspelet 😊. 1977 släpptes de första hemmabaserade mikrodatorerna bland annat Apple II och Commondore PET, som hade grafiska element. Det innebar att man kunde koppla en skärm i dem, vilket möjliggjorde att man kunde spela spel. Efter det har spel släppts titt som tätt. I början var spel textbaserade, men gradvis kom det med bilder och så småningom den avancerade grafiken som vi känner igen idag.

Hälsar Mikael


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta