Hei, jos ollaan rehellisiä, niin nuorten pelimaailma voi olla aika villi länsi. Kaikki tietää ne suositut pelit, missä räiskitään, tai ne, jotka saa sut hypähtämään penkiltä pelottavuudellaan. Mut miten määritellä mikä on häiritsevin peli kautta aikojen, näistä miljoonien pelien joukosta?

Pelit

Mitkä ovat ne kaikkein suosituimmat hämärät pelit, jotka 11-vuotias saattaisi ladata? No, voisin antaa sulle vinkin.. Tai sitten en.

Joo, okei, vitsi vitsi! Mutta oikeasti, suosituimmat hämärät pelit voi olla vaikea tunnistaa, koska ne eivät aina marssi kaduilla julisteet kädessä. Ne saattaa olla niitä, missä on vähän liikaa säpinää ja vähän liikaa jännitystä. Ja ne eivät toimi kaikille, eikä tarvitsekkaan.

Digitaalisten pelien ikärajat ovat kuin opasteita, mutta ne eivät välttämättä anna täydellistä kuvaa pelin sopivuudesta eri-ikäisille. Ikärajat, kuten 3, 7, 12, 16 ja 18 vuotta, toimivat karkeana jaotteluna, mutta kuten asiantuntijat ovat huomauttaneet, ne eivät aina ota huomioon pelin sisältöä ja sen potentiaalisia vaikutuksia. Myös jokainen ihminen on oma yksilönsä, eli jotku saattavat saada painajaisia jännitävistä peleistä, kun toiset taas nukkuvat makoisammin nähdessään hieman punaista, no ei kai?

Monet suositut pelit ovat suunnattu aikuisille pelaajille, ja niiden sisältämä väkivalta voi olla huolestuttavaa ja häiritsevää nuoremmille pelaajille, sekä aika usein myös ihan aikuiselle itselleen. Asiantuntijat ovat tuoneet esiin väkivaltapelien mahdolliset haittavaikutukset lasten ja nuorten kehitykselle, kuten empatiakyvyn heikentymisen ja aggressiivisen käyttäytymisen lisääntymisen. Yksi esimerkki näistä peleistä on synkkä psykologinen trilleri, joka voi järkyttää pelaajaa syvällä tasolla. Vaikka peli ei olekaan perinteistä kauhua, se voi silti herättää häiritseviä tunteita ja mielikuvia. Tällaiset pelit haastavat ikärajojen tulkinnan ja korostavat tarvetta miettimään sitä, miten voimme suojella itseämme pelin haitallisilta vaikutuksilta.

Eli suosittelen jokaista pohtimaan, mitkä ovat ne omat rajat ja minkälaisista peleistä ylipäätänsä pitää. Ei nyt kannata itsestään tehdä tunteetonta zombia väkipakolla, sillä maailma on täynnä kaikenlaisia muitakin pelejä kuin splättereitä ja kauhua.

Ois kiva, jos kerrot viel palautteen -> Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta