Suuri osa päihteiden käytöstä on sosiaalista. Eli käyttäminen keskittyy sosiaalisiin tilanteisiin, kuten juhliin, illanistujaisiin, baari-iltoihin tai ihan vaan kavereiden kanssa hengaamiseen. Harvoin päihteitä käytetään ihan kokonaan yksin, tai ainakaan päihteiden käyttöä ei aloiteta yksin.

Kaverit luovat sosiaalista painetta käyttää päihteitä etenkin, jos yhdessä melkein aina vaikkapa juodaan. Alkoholilla on myös tunnelmaa vapauttavia ominaisuuksia, minkä vuoksi sitä myös nautitaan sosiaalisissa tilanteissa. Tästä saattaa syntyä negatiivinen kierre, jossa juodaan ihan vaan sen takia, kun on aina juotu, vaikka ei oikeastaan haluaisi juoda.

On hyvä muistaa, että jos et halua juoda, niin sinun ei tarvitse. Sanoi tai ajatteli sun kaverit sitten ihan mitä tahansa. Kavereiden kanssa voi olla hauskaa, vaikka et itse juo ja jos sun kaverit on oikeasti sun kavereita, niin hekin sen ymmärtävät. Kannattaa siis kavereiden kanssa jutella, että ajattelit olla käyttämättä alkoholia. Kun he sen tietävät, niin sunkin on helpompi olla juomatta.

Kun huomaat, että kavereiden kanssa voi olla juomatta, niin seuraavalla kerralla on taas helpompi olla juomatta. Jos kaverit yrittää houkutella juomaan, niin ehkä kannattaa vähän aikaa liikkua ainakin osittain muissa porukoissa. Juominen on kuitenkin asia, josta sun pitäisi itse päättää, eikä sun kaverien. Jokainen tekee omat päätöksensä.

Jos ajatus siitä, että et halua juoda katoaa heti, kun on hauskaa, niin itse suosittelisin pientä haastetta? Miten olisi tipaton tammikuu (toukokuu, kesäkuu… mikä-vaan-kuu)? Lyhyt haaste voi olla helpompi pitää mielessä, kun on hauskaa. Haasteeseen voisi saada vaikka kavereitakin mukaan, mikä helpottaa päätöksessä pysymistä. Kuukaudessa niin sinulle kuin kavereillekin tulee selväksi, mitä hyvää siinä voisi olla, jos ei juo.

Toinen vinkki on tehdä kavereiden kanssa asioita, jotka ei tule hauskemmaksi, kun juo. Lenkkeileminen yhdessä tai vaikka moottoriurheilu ei paljon alkoholilla parane. Mitä enemmän on tilanteissa, missä on parempi olla juomatta, sitä helpompi on olla juomatta 😊.

– Mikael  

Kaikkein hauskinta, mitä voit tehdä ilman alkoholia, on antaa meille palautetta

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta