Ihmisillä on erilaiset unirytmit ja sisäiset kellot. Jotkut on aamuvirkkuja ja jotkut taas tahtoisivat kukkua yötä myöten. Se, miksi päivän työt aloitetaan yleensä “aikaisin” aamulla johtuu pääasiassa historiasta. Maataloustöissä lehmät lypsettiin aamuvarhaisella ja aurinko määritteli aikaa, jolloin töitä tehtiin. Tehdastöissä työvuorojen syklit määritettiin vanhojen maatalon työaikojen mukaan ja näin myös koko yhteiskunta alkoi pyöriä “kahdeksasta neljään”. Ja yhä edelleen maailma pyörii tämän aikataulun mukaan.
Meidän kulttuurissa on ajatus, että aikaisin heräävät ovat aikaansaavempia ja menestyvät paremmin elämässä. “Aikainen lintu madon nappaa” ja niin edelleen… Tämä ajaa monia ajattelemaan, että myöhään nukkuvat ovat jotenkin laiskoja. Todellisuudessa näin ei ole, vaan ihmisillä nyt vain sattuu olemana erilaiset sisäiset kellot. Etenkin nykyaikaisessa tietotyössä ja luovilla aloilla ei oikeastaan enää eletä 8-16 maailmassa, vaan työajat ovat joustavia, jos niitä ylipäätään on. Omasta mielestäni tämä on erittäin hyvä suunta.
Ihmisen aamuvirkkuus myös muuttuu iän myötä. Yleensä lasten sisäinen kello herättää aikaisemmin ja nuorena on vaikeampi saada silmiään auki ihmisten aikoihin. Vanhetessa kello taas hilautuu kohti helpompia aamuheräämisiä. Tosin tämä on hyvin yksilöllistä. Ylipäätään tutkimuksissa on todettu, että ihmisen keskimääräinen sisäinen kello käy noin 24 tunnin ja 20 minuutin rytmissä. Jokainen siis joutuu vähän mukautumaan joka päivä ja illan virkuilla kello käy tutkimusten mukaan keskimääräistä hitaammin. Päivän tehokkain aika myös vaihtelee ihmisen mukaan. Jotkut on tehokkaita heti herättyään ja toiset juuri ennen nukkumaan menoa, loput jossain siinä välissä.
Mikään pakko ei ole siis olisi päivää aloittaa seittemältä, mutta toki monissa paikoissa koulu/työ alkaa jo silloin hostoriallisista syistä. Itse kuulun porukkaan, joka on mielellään toimistolla ennen kahdeksaa, mutta se on oma päätökseni. Haluan lopettaa työt hyvissä ajoin, vaikka oma sisäinen kelloni olisi hyvinkin tyytyväinen sellaiseen 27 tunnin vuorokauteen. Onneksi meidän työmme ovat sellaisia, että ei ole väliä, mihin aikaan niitä tehdään. Osaa työkavereistani en nimittäin juuri koskaan näe töiden parissa ennen kello kymmentä 😊.
– Mikael
Jos et halua herätä heti aamusta, niin kerro mitä mieltä olit vastauksesta. Yritetään kehittää palautteen pohjalta myös illanvirkuille omia vastauksia…