Jos vaihtoehtoja on vain nämä kaksi, niin terveellisempää on käyttää konetta seisten. Istuminen on pääasiassa passiivista olemista, mikä ei ole pidemmän päälle terveellistä. Lisäksi istuessa yleensä kiristelee lihaksia, mikä voi johtaa monenlaisiin jumeihin selässä tai hartioissa. Seistessä ihminen on paljon aktiivisempi ja lihasjumit ovat vähäisempiä.  

Terveellisintä on kuitenkin pitää huolta työpisteen kokonaisergonomiasta. Seistessäkin voi saada paikat jumiin, jos pöytä ja näytöt ei ole oikealla korkeudella tai jos seisoo huonosti. Monet ergonomiaohjeet neuvovatkin muuttamaan työasentoa päivän mittaan. Kun välillä seisoo ja välillä istuu ryhdikkäästi, niin kuormittaa tasaisesti omaa kehoa. Siihen kun vielä lisää sopivan määrän taukoja ja pientä jumppaa, niin hyvä tulee.

Jos koneen käyttäminen aiheuttaa jotain fyysisiä vaivoja, niin kannattaa ehdottomasti puuttua niihin mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi terveydenhoitajilta, koulun tai työpaikkojen kautta saa varmasti apua oman työ/opiskeluergonomian parantamiseen. Moni homma on nykyään aika paljon koneella istumista, minkä vuoksi on hyvä opetella alusta asti terveellinen tapa käyttää konetta. 

– Mikael 

Istuen tai seisten on terveellistä antaa mielle palautetta vastauksistamme!

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta