Hei kiitos tästä kysymyksestä! Mä oon vanha, mutta en ihan niin vanha, joten aloitin googlauksella, mutta päädyin nopeasti kysymään apua työkavereiltani. Osa ehti ihmetellä, että onko se kadonnut? Täytyy sanoa, että tämä vastaus on nyt enemmän ihmisten ajatuksia kuin suoraan tietosanakirjasta.

Yle määrittelee asiaa näin: ”Hippiliikkeen tunnus ”rakasta, älä sodi” levisi 1960-luvun lopulla Yhdysvaltain länsirannikolta ympäri läntisen maailman. Viehtymys itämaisiin filosofioihin, väkivallattomuus, rockmusiikki, vapaa seksi, huumeidenkäyttö, kilpailuun perustuvan yhteiskuntaelämän hylkääminen ja askeettiset elämäntavat, pitkät tukat ja epäsiistit asusteet herättivät monissa ulkopuolisissa hämmästystä, närkästystä ja suoranaista vihaa.”

Keskeinen juttu hippiliikkeellä oli Vietnamin sodan vastustaminen. Kun Jenkit hävisivät sodan, pohja toiminnalle hävisi. Liikkeen hiipumiseen on varmasti kymmeniä eri syitä.

Päihteiden käytön varjopuolilla oli varmasti osuutta asiaan. Monelle kyseessä oli nuoruuteen liittyvä vaihe ja työmarkkinat veivät mukanaan. Tuo aika oli kovan taloudellisen kasvun aikaa. Ne, jotka eivät päässeet tai lähteneet eteenpäin, jäivät hipeiksi, mutta uusi nuoriso löysi uudet alakulttuurit eli aate ei ollut enää muodikas. Moni vanhan liiton huumeiden käyttäjä on ns. vanha hippi eli osa marginalisoitui pahasti. 1990-luvulla sellainen hippi-revival, eli aate ei ole täysin kadonnut.

Ylen artikkelissa kirjoitetaan, kuinka Yhdysvaltalaisen kulttijohtaja Charles Mansonin seuraajat tunkeutuivat yksityisasuntoon Beverly Hillsissä ja murhasivat kylmäverisesti raskaana olleen elokuvatähti Sharon Taten sekä neljä muuta. Hirmutyötä pidetään eräänlaisena loppuna 1960-luvulla kukoistaneelle rauhan ja rakkauden valtaa korostaneelle hippiliikkeelle.

Varmaan Mansonin touhut aiheuttivat vastustusta liikkeen ulkopuolella ja sisällä mutta liikkeillä (yleensäkin) on myös taipumus hiipua ja/tai muuntua joksikin muuksi.

Tätä kirjaa suositeltiin, tässä käsitellään hippiaatteen kuolemista ja varjopuolia. https://www.goodreads.com/book/show/17190106-uhoa-ja-unelmia

Terkuin,
Minna

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

Annahan palautetta tästä vastauksesta, ois huippua! Eli kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta