Ihan täysin tarkkoja lukuja ei ehkä pystytä sanomaan, mutta erilaisissa tutkimuksissa ja kyselyissä päästään aika lähelle. Suomessa kattavin tutkimus, mistä tälläistä tietoa saadaan, on kouluterveyskysely. Uusimmat tulokset on vuodelta 2019.

Alakouluikäisistä juuri kukaan ei käytä alkoholi tai huumeita, eli prosenttiosuus on mlkein nolla. Yksittäisiä tapauksia tietysti on olemassa. 8-9 –luokkalaisista noin 8,9 prosenttia kertoi kokeilleensa laittomia huumeita ainakin kerran kouluterveyskyselyssä. Samasta ikäryhmästä noin 39% kertoi vähintään kokeilleensa alkoholia.

Lukio/ammisikäisistä taas n. 70% kertoi käyttäneensä alkoholia ja noin 16% kokeilleensa jotain laitonta huumetta. Mitä vanhempi nuori on, sitä todennäköisemmin hän on myös kokeillut joitain päihteitä tai huumeita. Säännöllinen käyttö on tietysti paljon harvinaisempaa kuin kokeilu. Esimerkiksi 8-9.luokkalaisista vain noin 4,5% käyttää alkoholia viikottain.

Näissä luvuissa on tietysti muutaman prosentin virhemarginaali, mutta suurinpiirtein näissä luvuissa liikutaan myös muissa elämäntapatutkimuksissa, mitä Suomessa on viime aikoina tehty. Tarkemmin tilastoihin voi tutustua kouluterveyskyselyn nettisivuilla.

– Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta