Täällä Seba taas moi. Olisi jälleen minun vuoroni kirjoitella blogia. Nyt kun on tässä hypätty mukaan Tiktokin ihmeelliseen maailmaan, sainkin ehdotuksen kirjoittaa jotain siitä. Tämänpä teen, kirjoitan siitä nimenomaan jotain. Tänään aiheena siis TikTok.

Kuvakaappaus TikTokin feedistä, jossa lähinnä puhuvia päitä.
aika monta leijuvaa päätä

Kuvioissa on oltu nyt noin puolitoista kuukautta ja kerään tähän eri oivalluksia mitä olen tämä huikean jännittävän matkan aikana kohti Tiktokin huippua kokenut. Aistitko ironian?

TikTok on ihan oma maailmansa. Se on jotain ihan muuta verrattuna YouTubeen ja Instagramiin, jossa olemme jo vaikuttaneet pidempään. Videot ovat lyhyitä, niitä tulee aivan älyttömiä määriä, etkä sinä itse voi päättää mitä videoita katsot. TikTokin oma algoritmi tekee päätöksen puolestasi.  

Tiktok paikkana

Olen aina pitänyt YouTubea eräänlaisena videoiden kaatopaikkana. Enpä pidä muuten enää Tiktokiin tutustumiseni jälkeen. Youtubessa videoiden tekoon, noin niinkun enimmäkseen ainakin, laitetaan aikaa ja tekemiseen nähdään vaivaa. Tiktokissa määrä voittaa laadun ja sen myös näkee heti sisään kirjauduttuaan. Toki sielläkin on seassa vaikka mitä suurenmoisia taidekappaleita mutta aivan eri tasolla.

Idea kuitenkaan Tiktokissa ei tunnu edes olevan siinä, että yhteen videoon laitetaan mahdottomasti aikaa ja työpanosta. Tälleen suppeasti: päätä tyyli, tee samankaltaisia videoita tuhat ja menestyt varmasti. Suurin osa mitä siellä vastaan tulee, on omalla älypuhelimella nopeasti kuvattu esim omassa makkarissa tanssimista, vitsejä tai ihan vaan puhetta. Minuutissa kuvatussa videossa voi näyttökertoja helposti olla useampia miljoonia. Aika hullua.

TikTok pelkkää pyllyn sheikkaamista?

Asenteeni kyseistä alustaa kohtaan on muuttunut tässä viikkojen aikana kyllä paljon. Aluksi pidin sitä pyllynheilutusalustana ja olinkin jo kirjoittanut valmiiksi muutamia koreografioita oman bootyni sheikkaamiseen. Nopeasti kuitenkin huomasin, että onhan siellä myös muutakin kun pelkkää pyllynheilutusta, etenkin jos näille ei anna näyttöaikaa.

Algoritmi muokkaa tämän sinulle syötetyn videotarjonnan jopa pelottavan hyvin sinun omiin silmiisi sopivaksi. Toki tulee sieltä yhäkin sellaista tavaraa vastaan, mitä en välttämättä olisi halunnut nähdä, mutta melko nopeasti sen “sinulle”, eli FYP- palstan saa siivottua. For You Page on se sivu mikä sinulla on siinä ikään kun päätasolla kun softaan kirjaudut sisään.

Kuvakaappaus TikTokin sinulle-feedistä, jossa kissavideo.
Jokaisen ”fyp” näyttää erilaiselta kun tiktokille on vaan antanut aikaa tutustua sinuun.

En myöskään halua siis ottaa mitään pois tanssivideoilta, joihin pyllynheilutuksella tässä viittaan. Siellä on aivan uskomattoman hienoja videoita. Ne eivät vaan ole minua varten. Ja muutaman käyttöpäivän jälkeen myös Tiktok oppi tämän. Alustan todellinen potentiaali, tulee siis esiin vasta jonkin ajan kululttua.

Hauska esimerkki algoritmin aggressiivisuudesta on se, kun olin vaikuttanut alustalla pari viikkoa aika lailla yksikseni, ja sitten työkaverini kävi siellä piipahtamassa. Huomasin tämän heti, sillä yhtäkkiä pääsivumme olikin täynnä kissavideoita. Yhden ainuttakaan kissavideota ei ollut aikaisemmin ja nyt niitä oli joka kolmas vastaantulevista videoista. Aivan mainota. Ne myös poistui yhtä nopeasti, kun mitä sinne alkujaan tuli.

Tiktokin mystinen logiikka

Mennäänpä vielä tuohon meidän omaan tiliimme ja videoiden menestyksen logiikkaan. Hah! En siis todellakaan tiedä mikä se logiikka siellä on. Kunpa tietäisin. Minusta tuntuu, että aina kun oletan että joku video menestyisi, käy juuri päinvastaisesti. Sama koskee toiseen suuntaan.

Parhaiten menestyneelle videollamme on tällä hetkellä 100 400 näyttökertaa. Tätä ennen tein täysin samalla kaavalla, samalla hetkellä kuvatun videon, joka sai vaivaiset 1 500 näyttökertaa. Tykkäyksiä prosentillisesti tällä huonommin menestyneellä on huomattavasti enempi. Siltikään se ei vaan menestynyt. Oma teoriani epäonnistuneesta menestyksestä on se, että TikTok sattui olemaan huonolla päällä julkaisu hetkellä. Mene sit ja tiedä mikä totuus on..

Hienointa tiktokissa omasta mielestäni on se keskustelukulttuuri mikä siellä on.

Samalla kun tämä TikTokin arvaamattomuus on raivostuttavaa, on siinä jokin myös mikä hieman kiehtoo minua. Ehkä juuri yllätyksellisyys ja se, kun et koskaan voi tietää miten videosi käy. On myös myönnettävä tässä jo pieni riippuvuuden kaltainen piirre, jonka olen itsessäni huomannut TikTokin kohdalla. En käy siellä juurikaan katselemassa muitten videoita, mutta en millään malta olla tarkistamatta lähes tunnin välein, miten oma tilimme tällä hetkellä voi. Onko tullut uusia tykkäyksiä tai kommentteja? Onko TikTok päättänyt nostaa esiin jotain vanhaa videoo? 

Rohkeasti kohti uutta

Aluksi mietin pääni puhki, että mitä tuonne alustaan nyt oikeen lähtisi syöttämään. Jotain mihin ei mene paljon aikaa, näyttää hyvältä, on asiaa jne jne jne. Vaatimuksia oli aluksi hirveästi, kunnes totesin vaan: IHAN SAMA, laitetaan sinne jotain. Vähä kuten tämäkin blogi sai alkunsa, sai myös BuenoTok-kavana alkunsa, tekemällä jotain vaan.

Niinkun ehkä jo huomasit, ei minulla ole juuri mitään järkevää sanottavaa TikTokista taikka sen loogisuudesta. En tiedä onko kenelläkään. Se on mystinen paikka, jonne saa helposti tunteja vierähtämään. Jos et vielä ole tiliimme tutustunut, teeppäs se nyt. Löydät sen täältä.

-Seba, Tiktok-faija

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta