Kiitos hyvästä kysymyksestä, ja kiitos kun välität ystävästäsi ja haluat auttaa <3

Kyseessä on siis jo ongelmapelaaminen, ellei peräti riippuvuus. Tässä ei ole enää mitään viihteellistä saati harmitonta ajanvietettä. Kohta rytisee talous ja pahimmassa tapauksessa terveys, joista mielenterveys ensimmäisenä. Kaikki rahapelit on rakennettu niin, että loppujen lopuksi rahapelifirma voittaa, pelaaja häviää. Pelatusta 100:sta eurosta 50e:n palautus tuntuu voitolta, eikä 50 euron häviöltä. Hävitty osuus unohtuu ja vain voitto pysyy mielessä.

Kun kaveri seuraavan kerran lupaa vähentää pelaamista, tartu häntä auttavalla kädellä heti, siltä istumalta. Jeesaa pelirajojen asentamisessa pelitileille, ainakin Veikkauksen sivuilta se löytyy helposti. Muilla sivuilla sitä saa hieman etsiskellä, mutta löytyy kaivelemalla jostain sivun kätköistä. Asiakastietoon ja Bisnodelle kannattaa luoda omaehtoiset luottoestot. Välttäkää paikkoja, joista löytyy Pelaamo-saleja, tai rahapeliautomaatteja.

Tärkeintä on, ettet lainaa rahaa kaverillesi. Pyydä ettei muutkaan lainaa. Sillä ainakin autat musertamasta kaveriasi velkaantumisen aiheuttamasta ahdistuksesta, ja tärkeät ystävyyssuhteet säilyvät. Kerro peluuri.fi – sivustosta ja auttavasta puhelimesta 0800 100 101. Saat sieltä tukea, neuvoja sekä ohjausta peliongelmissa.

Kerro kaverille, että jos velkaantuminen saadaan NYT kuntoon, on tuosta mahdollisuus päästä jaloilleen. On paikkoja, kuten velkaneuvonta tai kunnan sossu, jotka auttavat laskemaan missä pisteessä ollaan, ja mitä tarvitaan jatkossa, että tilanne selkeeytyy.

Vaikuttaa siltä, että olet jo koittanut järkipuheella saada pelaamisen loppumaan (mihin kaikkeen muuhun rahaa voisi laittaa, mitä kaikkea kivaa pelaamiseen menevällä rahalla voisi saada/tehdä, menettää kohta luottotietojen lisäksi kaikki kaverinsa jne.). Näin pitkälle menneissä tapauksissa tarvitaan usein jo ulkopuolista apua.

Olet selvästi halukas auttamaan ystävääsi, joten suosittelemme, että menisitte yhdessä käymään auttavan tahon luona. Esimerkiksi Tiltti olisi oikein hyvä paikka mennä yhdessä. Siellä on avoimet ovet ja ammattiapua saa ihan varmasti. Tiltti löytyy Helsingistä, Espoosta, Satakunnasta ja Kymenlaaksosta.

Muista – saat itsekin apua ja mielenrauhaa Peluurin auttavasta puhelimesta tai chatista p. 0800 100 101. Siellä vastaa ammattilainen joka on kohdannut aiemmin vastaavia tapauksia. Älä kanna huolta itseksesi, tuella ja avulla osaat auttaa paremmin ystävääsi.

Myös Sospedin Pelirajaton-palvelu auttaa www.pelirajaton.fi, GA-ryhmät https://www.nimettomatpelurit.fi/ryhmat.html, sekä oman kunnan sote-palvelut, yleensä päihde- ja mielenterveyspuolelta on pelaajaa varten.

Peluurin sivulla voi tehdä testejä, jos oma pelaaminen mietityttää: https://www.peluuri.fi/form/testaa-pelaatko-liikaa

________________________________________________________________________

Terkuin EHYTin rahapelihaittojen superjengi,
Anuminja, Eija, Teresa ja Riitta

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta