Tulevaisuuden ennustaminen on kohtalaisen hankalaa, itse asiassa mahdotonta. Onko tulevaisuudessa ylipäätään kaupunkeja? Pystyykö maan pinnalle tulevaisuudessa rakentamaan, vai asummeko jollain muulla tavalla? Onko koko maapallo enää ylipäätään asuttava 1000 vuoden kuluttua? Mitä pidemmälle tulevaisuudessa menee, sitä vaikeammaksi ennustus käy. Lähitulevaisuutta voi toki yrittää ennustaa ja jonkinlaisia suunnitelmia tulevaisuuden kaupungeiksi on jo olemassa.
Me täällä Suomessa asutaan todella leppoisissa merkeissä. Maailman suurkaupungeissa yhtä ihmistä kohden on houmattavasti vähemmän tilaa. Tämän takia tonttimaata säästetään rakentamalla yhä korkeampia asuintaloja. Tulevaisuuden kaupungit ovat siis mitä todennäköisemmin täynnä eri kokoisia pilvenpiirtäjiä. Kaupungeissa on yhä vähemmän omakotitaloja, jotka vievät ihan liikaa tilaa.
Kaupungit eivät kuitenkaan todennäköisesti ole mitään betoniviidakoita. Pilvenpiirtäjien katoilla, seinillä ja maan tasalla kasvaa todennäköisesti nykyistä enemmän kasveja. Myös hyötykasveja, joista saadaan tuoreita vihanneksia. Vihreydellä pyritään niin ihmisten mielialan kuin ilmanlaadun parantamiseen. Ilmassa tosin on vähemmän saasteita, koska liikenne toteutetaan mahdollisimman paljon joukkoliikenteen ja erityisesti raideliikenteen, sähköbussien ja sähköautojen avulla.
Tai jos ylipäätään ihmisten tarvitsee hirveästi liikkua, koska kaupungit pyritään rakentamaan niin, että kaikki tarvittavat palvelut olisivat mahdollisimman hyvin lähellä. Nykyään esimerkiksi kauppakeskusten päälle/viereen rakennetaan jo asuntoja niin, että niissä asujien ei hirveästi tarvitse palvelujen takia liikkua. Tulevaisuudessa samanlaista kaupunkisuunnittelua tullaan lisäämään. Korkeissa pilvenpiirtäjissä saattaa olla kauppoja ja kirjastoja jossain 100 kerroksen kohdalla, jolloin huipulta ei tarvitse edes mennä maan tasolle asti.
Toisaalta miksi sitä menisi kauppaan, kun kaikki hyödykkeet saadaan liikkumaan tehokkaiden (ja saasteettomien) logistiikkaratkaisujen avulla. Kaupunkien maan alla kulkee erilaisia reittejä, joissa hyödykkeet ja ihmiset liikkuvat nopeasti ympäri kaupunkia, jopa kotiovelle asti. Tulevaisuudessa kaupungit ovatkin paljon älykkäämpiä kuin nykyään.
Mutta tämä kaikki on vaan spekulointia. Jos asia enemmän kiinnostaa, niin kannattaa tutustua vähän läheisempää historiaa EU:n tulevaisuuden kaupunki-raportista.
– Mikael
Jotta meidän tulevaisuutemme olisi valoisampi, niin kerro mitä mieltä olit vastauksesta. Palaute auttaa meitä eteenpäin!