No niin Suomi, nyt saadaan kaupasta kahdeksanprosenttista juomaa! Jihuu, vai kannattaako sittenkään tuulettaa? WHO nimittäin heittää meille vähän kylmää vettä niskaan sillä tämä ”eurooppalainen tyyli” onkin aikamoinen harhaluulo sivistyneestä juomisesta. Suomella on nimittäin edessään aika ikävä titteli, jos meno jatkuu näin, nimittäin vuoteen 2025 mennessä olemme Pohjoismaiden kärjessä alkoholinkulutuksessa. Ei ihan se ykkössija, josta haluaisi ylpeänä hehkuttaa.

Kun Suomessa laitetaan vapauksia vaihteen verran isommalle, muualla maailmassa meno on vähän toisenlaista. WHO haluaa, että alkoholilainsäädäntöä kiristetään takaisin vanhaan kunnon pohjoismaiseen malliin, jossa alkoholia ei ihan joka paikassa tyrkytetä. Ideana on yksinkertaisesti vähentää alkoholin aiheuttamia ongelmia sillä niitä tulee lisää, jos saatavuutta lisätään.

Esimerkiksi Liettua näyttää meille hienoa mallia: siellä tiukennettiin alkoholilakeja, ja kas kummaa, alkoholikuolemat vähenivät kuin itsestään. Tiukemmat säännöt voivat siis todellakin toimia, vaikka se ei siltä tuntuisi, kun tekee mieli korkata uusi siideri. Eli ehkä kannattaisi meilläkin miettiä hetki ennen kuin juhlistetaan uusia vapauksia liikaa.

Alkoholista puhutaan usein rentona kaverina, joka kuuluu juhliin, mutta mitä enemmän sitä on saatavilla, sitä suuremmaksi kasvavat myös ongelmat. Ja vaikka kaupan hyllyiltä löytyy nyt vahvempaa tavaraa, muistetaan, että ihan kaikkea ei tarvitse kokeilla kerralla.

WHO:n viesti on selvä: ei se vapaus, vaan vastuu. Niin että otetaanko me oppia Ruotsin ja Liettuan suuntaan, vai annetaanko mennä ja katsotaan, mihin päädytään? Se on meidän päätös, mutta ei unohdeta, että jokainen korkattu pullo on myös valinta, ja sillä on seurauksia. Juhli siis maltilla ja pidä huolta itsestäsi, koska terveys ei ole se kohta, josta kannattaa tinkiä.

Ois kiva, jos kerrot viel palautteen <3 -> Kerro mitä mieltä olit videosta.
Kysythän myös jos on kysyttävää <3 Kysy – Fråga – Buenotalk

Edellinen
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Comments
Vanhimmat
Uusimmat Eniten äänestetyt
Rivinsisäiset palautteet
Näytä kaikki kommentit

Lisää juttuja tästä aiheesta