Hej!

Hur kroppen påverkas är i regel individuellt och beror också på hur ofta och hur mycket en person dricker vid varje tillfälle. Om ungdomar dricker stora mängder alkohol regelbundet riskerar det leda till att kroppen inte utvecklas som den ska. Två viktiga organ som påverkas tydligt är hjärnan och levern.

Leverns uppgift är att bland annat rengöra blodet från gifter. Barnens lever är inte ännu fullt utvecklad och klarar därför inte av gifter, så som alkohol. Alkoholen fortsätter då till blodcirkulationen och når hjärnan. Då blir personen berusad.

Redan små mängder alkohol gör att du får sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Att alkohol skadar hjärnan oavsett ålder vet kanske alla, men eftersom detta organ utvecklas ända upp till 25-årsåldern är ungas hjärnor ännu känsligare. Kroppsstorleken spelar också roll. En liten kropp innehåller mindre vätska att späda ut alkoholen med, vilket gör att det går snabbare att bli berusad.

En ung människas kropp är fortfarande under utveckling och därför också känsligare över lag. Unga personer har mindre mängd av det enzym som bryter ner alkohol i levern vilket gör att de är mer känsliga för alkoholintag.

Det finns undersökningar som visar att en tidig alkoholdebut kan öka risken för alkoholberoende längre fram i livet.

Du kan läsa mer och alkoholens påverkan för ungar t.ex. här.

Hälsningar, Seba


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta