Kysyit voiko alkoholinkäytöstä antibioottikuurin yhteydessä olla haittaa. Tämä riippuu valmisteesta. Jotkut antibiootit aiheuttavat antabusreaktion. Tällöin jo pienestä määrästä alkoholia tulee paha olo.

Useimmilla antibiooteilla ei ole merkittäviä yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Usein antibioottikuurin kanssa voi ottaa pienen määrän alkoholia, esim. lasin viiniä. Eräiden antibioottien kanssa alkoholi tulee jättää kokonaan väliin. Tällaisia antibiootteja ovat esimerkiksi hammas, virtsatie- ja sienitulehdusten hoidossa käytettävät metronidatsoli-valmisteet (Flagyl, Trikozol, Helipak A). Nämä voivat alkoholin kanssa aiheuttaa antabus-reaktion. Reaktio on mahdollinen vielä muutamana päivänä lääkekuurin loppumisen jälkeen (Lähde: Timo Seppälä, LKT, farmakologian dos.)

Vaikka alkoholin ja antibioottien yhteiskäyttö ei aiheuttaisi haittaa, sitä ei kuitenkaan voi suositella. Jos olet kipeä, alkoholinkäyttö ei edistä toipumista. Runsas alkoholinkäyttö voi myös ärsyttää ruuansulatuskanavaa, joka voi olla antibioottilääkityksen takia olla herkillä. Lisäksi on olemassa riski, että oksentaa ennen kuin antibiootit ovat imeytyneet. Tiedetään myös, että jos käyttää alkoholia, saattaa lääkkeidenotto unohtua. Suosittelen siis lepäämistä.

Lue lääkkeiden mukana tullut lääkeseloste ja perehdy mitä siinä sanotaan. Voit kysyä tästä tarkemmin vielä apteekista farmaseutilta.

Terkuin,
Minna

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta