KysyFrågaosioon oli tullut todella ajankohtainen kyssäri! Kiitos tästä tärkeestä kyssäristä kysyjälle <3 Kysymys oli, et saako 16-vuotias ja 15-vuotias vaihdella nudeja, kun molemmille osapuolille asia on ok ja molemmat niitä haluavat.

Mitä tarkoittaa ”vaihdella nudeja”?

Nudejen vaihtelu tarkoittaa alastonkuvien vaihtelua toiselle. Ne voi olla kokonaan paljaita tai sit vähäpukeisia kuvia intiimeistä kohdista kehossa, esimerkiks genitaalialueita. Tätä nudejen vaihteluu tapahtuu usein esimerkiks Snapchatin tai WhatAppin kautta.

Jos vaihtelet nudeja, ota huomioon nää asiat

Vaihdella nudeja

Nudejen lähettämiseen tarvitaan aina suostumus ja jos sitä ei oo, voi syyllistyy seksuualirikokseen somessa

Kysymyksessä oli maininta, et sekä 16-vuotiaalle että 15-vuotiaalle olis ok vaihdella nudeja. Ja et molemmat myös haluis sitä. Tää on hyvä, et tästä on puhuttu ja et se on molemmille ok. Mut se et siitä on kerran puhuttu eli kerran suostutte, se ei tarkoita et saat lähettää aina kun haluut nudeja. Joka kerralle pitää olla suostumus.

Mietitäänpä sit tota ikäasiaa. Ytimekkäästi sanottuna asia on niin, et nudejen lähettäminen alle 16-vuotiaalle on rikos. Se on määrätty laissa, johon liittyy suojaikäraja. Suojaikäraja tarkoittaa sitä, ettei alle 16-vuotiaalle saa tehdä seksuaalisia tekoja. Vaikka nuden lähettäminen ei suoraan tuntuis seksuaaliselta teolta, koskee suojaikäraja myös somessa ja verkkossa tapahtuviin asioihin.

Seurustelusuhteita koskeva rajoitussäännös

Jotta tätä ei oo tehty ihan iisiksi, on tossa suojaikärajassa semmonen lakikommervenkki (onko toi ees sanan??) kuin seurustelusuhteita koskeva rajoitussäännös. Se on pientä lievennystä laissa just sen takii, et fyysinen ja psyykkinen kasvu on yksilöllistä. Eli kun kyseessä on 16-vuotias ja 15-vuotias, ovat he iältään ja kehitykseltään lähellä toisiaan. Tällöin suojaikärajaa ei sovelleta seksuaalisiin tekoihin, jos ne eivät loukkaa alle 16-vuotiaan itsemääräämisoikeuttaan.

Summarum, 16-vuotias ja 15-vuotias voivat vaihdella nudeja keskenään, jos molemmat ovat antaneet siihen suostumuksen. Mutta muistakaa, et suostumus pitää kysyä joka kerta. Yks kerta ei riitä. Ja sekin vielä, et nudejen vaihtelu tän ikäsinä koskee vain tilanteita, joissa henkilöiden fyysinen ja henkinen kehitys ovat lähellä toisiaan.

Tärkeetä: nudeja ei saa säilyttää!

Kertaluonteinen suostumus

Suostumus meinaa sitä, et ootte yhdes keskustellu asiasta. Ja et molemmat on varmasti sanonut, et on ok vaihdella nudeja. Jos toinen sanoo tänään ”hei joo vaihdellaan vaan nudeja!”, et voi ens viikolla yhtäkkii lähettää koulun vessasta d!ckpicii.

Muista siis aina kysyä toiselta ennen kuin oot lähettämäs itsestäs alastonkuvaa. Jatkuva kysely kieltäytymisestä huolimatta ei oo ok. Jos toinen sanoo ei, kunnioita sitä. <3

Riski, että sun lähettämät nudet leviää somessa

On hyvä muistaa, et aina on se riski et sun lähettämät nudet leviää somessa. Vaikka nudeja ei saa säilyttää puhelimella, et voi kuitenkaan ikinä olla varma onko toinen todellisuudessa poistanut ne.

Et vaikka lain puitteissa tää oliskin ok ja suostumukset on molemmilla ja kutkuttaa lähetellä omalle ihastukselleen nudeja, pidä järki kädessä.<3 Kukaan ei varmasti haluu joutuu siihen tilanteeseen, et omat nudet leviää somessa tai toinen käyttäis niitä jossain tilanteessa sua vastaan. Jos sun nudeja päätyy verkkoon tai someen, se on hyvä tietää, et niiden levittäminen on aina rikos. Sä et kuitenkaan oo tehny mitään väärää (jos oot tehny kuten täs postaukses kerrotaan), kun oot lähettäny toisel nudeja. <3

Jos tarviit jeesiä tän asian kanssa, jos vaik sun nudet on levinnyt pitkin somee, ota rohkeesti yhteyttä Tiktokissa Sua varten somessa-tiimiin! He on siel nimensä mukaisesti sua varten tukemassa ja jeesimässä.

Sun antama palaute on meille ihan huipputärkeetä: Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. <3

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta