Kiitos tästä tärkeästä kysymyksestä! Viiltely on aihe, josta pitäisi puhua enemmän, sillä se aiheuttaa monelle häpeää aivan turhaan. Häpeän tunne voi vaikeuttaa ja viivyttää avun pariin hakeutumista.

Ihan ensimmäiseksi haluan sanoa, kuinka hienoa on että olet hakenut apua! Viiltely kertoo yleensä henkisestä kivusta. Sen kanssa ei tarvitse pärjätä yksin ja apua on saatavilla. Onko sulla ollut kovia paineita viime aikoina? Viiltely on sellainen oire, jonka syyt kannattaa selvittää ammattilaisen avustuksella. Itsensä satuttaminen antaa viestin sisäisestä pahasta olosta ja usein se kertoo tavoitteesta hallita henkistä kipua fyysisen kehon satuttamisen avulla. Viiltely on monimutkainen ilmiö ja sille on lukuisia syitä.

Yhteistä jokaiselle joka viiltelee on juurikin kokemus siitä, että itsensä satuttaminen helpottaa pahaa oloa hetkellisesti. Itsensä satuttaminen on kuitenkin toimimaton selviytymiskeino pahan olon käsittelyyn pidemmän päälle, vaikka se voi välillä tuntua hyvältäkin ratkaisulta. Ensiarvoisen tärkeää on oppia käsittelemään henkistä kipua ja selvittää mistä paha olo johtuu.

Kysymyksesi oli: ”viiltelen koko ajan syvempiä viiltoja. Miten tämä helpottaisi? ” Viiltelystä voi päästä eroon. Lopettamiseen tarvitaan ammattiapua, jota oletkin jo hakenut. Se on hienoa ja ensimmäinen askel! ❤ Mahtavaa!!

Ammattilaiset osaavat neuvoa tunnistamaan ne tilanteet jo etukäteen, joissa paha olo yleensä yltyy sietämättömäksi ja heiltä saa myös keinoja sen sietämiseksi ja helpottamiseksi. Monilla viiltelyä esiintyy jonkin tietyn tilanteen yhteydessä, vaikkapa yksin ollessa tai stressaantuneena. On tärkeää oppia tunnistamaan nämä tilanteet omalla kohdalla, ja löytää jokin korvaava toiminto, jolla voimakkaan tunnereaktion saa katkaistua. Tämä voi olla esimerkiksi kuuma suihku, lenkki ulkona tai soitto kaverille.

Onko sulla joku läheinen, jolle voisit puhua, kun tuntuu pahalta? Jos kaveria tai perheenjäsentä ei ole saatavilla juttukaveriksi, voi juttelemaan mennä nimettömänä myös Sekasin-chattiin tai soittaa valtakunnalliseen kriisipuhelimeen puh. 09 2525 0112, joka on avoinna 24/7. Tärkeintä on, että et jää pahan olon kanssa yksin.

Toivon sulle kaikkea hyvää ja toivon että saat pian tarvitsemasi avun <3

-Anni

Juuri sun palaute on meille tärkeää! Kerro mitä mieltä olit tästä vastauksesta täällä

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta