Päihteettömyys ei ole ollenkaan noloa! Tiedetään, että päihteet, etenkin alkoholi on suurimmalle osalle suomalaisia osa omaa arkea tai juhlaa. Päihteillä rentoudutaan, juhlistetaan viikonloppua, merkkipäiviä ja ne toimivat usein linkkinä sosiaaliselle kanssakäymiselle. Esimerkiksi monella on ns. saunakavereita, joiden kanssa hengataan pitkälti alkoholin merkeissä.

Suomalainen yhteiskunta on pitkään yhdistänyt sosiaalisen kanssakäymisen ja alkoholin sekä muut päihteet. Tästä on syntynyt kulttuuri, jossa päihteettömyys saatetaan tulkita poikkeamana normista – ja joskus jopa nolona.

Kuitenkin viime vuosina päihteettömyys on saanut enemmän jalansijaa yhteiskunnassa. Tieteen kehittymisen ja internetin yleistymisen myötä päihteiden haitat ovat paremmin yleisesti tiedossa, eikä niiden markkinointia harrasteta yhtä aggressivisesti kuin ennen. Ei tarvitse mennä montaa kymmentä vuotta taaksepäin, kun ns. ”tosimiehet” mainostivat tupakkaa ja alkoholia isoilla televisiokanavilla parhaaseen katseluaikaan. 2010-luvulla asenteet alkoivat hiljalleen muuttua. Ihmisiä alkoi kiinnostaa oma terveys ja hyvinvointi, eikä päihteiden käyttöä yhdistetty enää ”cooliuteen”. Lisäksi erilaiset alakulttuurit kuten Sober curious tai fitness-buumi ovat nostaneet päätään, eivätkä niihin kuulu päihteet.

Meillä on myös tutkimustietoa, jonka mukaan päihteiden käyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt. Vuoden 2023 Kouluterveyskyselyn mukaan peruskoulun 8.-9. luokkalaisista noin 68 prosenttia, lukion 1.-2. vuosikurssilaisista noin 42 prosenttia ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista noin 37 prosenttia oli raittiita.

Vaikka päihteettömyydestä on tullut hyväksytympää kuin ennen, ymmärrän, että se voi edelleen aiheuttaa paineita niille, jotka päättävät elää ilman päihteitä, sillä iso osa sosiaalisista kanssakäymisistä on sidottu etenkin alkoholiin. Ympäristön aiheuttamat paineet ja vallitseva kulttuuri voi saada päihteettömyyden tuntumaan hankalalta tai nololta valinnalta.

Päihteettömyys on oma henkilökohtainen valinta, joka ansaitsee kunnioituksen. Jokaisella on oikeus elää omien arvojensa ja terveytensä mukaan. Päihteettömyys ei siis ole noloa, päinvastoin. Se on rohkea päätös oman hyvinvoinnin huolehtimisesta. Kohotetaan siis sen puolesta lempi-moctailimme!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta