Yläkoulu ei aina ole helppoa. Vaikka uuden oppiminen, kiva koululuokka ja ystävät tuovat iloa, vaatii koulun käyminen kuitenkin päivittäistä työtä. Kokeisiin lukeminen, haastavat kaverisuhteet, vaativat opettajat, läksyt ja uuden oppiminen vaativat pitämään huolta omasta jaksamisesta. Mutta hei! Yläkoulu on hyvä aika oppia tätä taitoa ja uskallan väittää, että se on taitona tärkeämpi kuin mikään kouluaine! Tärkein oppiaine olkoon siis oma hyvinvointi ja siitä huolta pitäminen. Miten muka voi päntätä matikkaa tai historiaa, jos aivot piiputtaa (piiputtaa eli uuvuttaa)? 

Piiputtaako juuri nyt?  

Kyllä, paljon 

Kyllä, vähän 

Ei yhtään 

Hyvä olo auttaa jaksamaan

On tärkeää, että opit huomioimaan omaa hyvinvointiasi ja löydät keinoja sen edistämiseksi. Kun opit kiinnittämään huomiota omaan hyvinvointiisi ja opit taitoja pitää jaksamista yllä, elämä tuntuu yksinkertaisesti usein helpommalta. Hyvä olo auttaa jaksamaan ja tekee elämästä merkityksellisempää. 

Oman hyvinvoinnin keskittäminen saattaa vaatia joskus aktiivista toimintaa eli käärii hihat ja alkaa tekemään. Hyvinvointiin kuuluu olennaisesti lepääminen, mutta hyvinvoinnista huolehtiminen ei tarkoita laiskottelua. Laiskottelu voi johtaa siihen, että olo on jatkuvasti vetämätön eikä mikään kiinnosta. Miten siitä sitten pääsee pois? Vastaus: askel kerrallaan. Eka askel voi olla tämän blogin lukeminen.   

Voitko hyvin tällä hetkellä? 

Kyllä 

En 

Ihan jees 

Oma hyvinvointi on jatkuvasti muuttuva asia. Välillä tietyt asiat elämässä sujuvat hyvin, kun taas toiset voivat olla haastavia. Jotkin asiat voivat tuntua todella vaikeilta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että asiat muuttuvat ja myös oma tuntemuksemme niihin voi muuttua.

Olipa tilanne mikä tahansa, seuraavat asiat voivat edistää hyvinvointia tilanteesta riippumatta: 

  1. Mielekäs liikunta. Koululiikunta on yksi tapa kokea liikunnan mielekkyys, mutta voit myös itse löytää erilaisia liikuntamuotoja, jotka tuottavat sinulle iloa. Jos et pidä koululiikunnasta, se ei tarkoita, ettei sinulla voi olla vapaa-ajalla nautinnollista liikuntaa. Liikunta auttaa purkamaan huolia ja koulupaineita sekä kohentaa mielialaa 

Oletko löytänyt mieluisen liikunnan? 

Kyllä 

En 

  1. Uni ja lepo. Huonosti nukutut yöt voivat vaikuttaa siihen, miltä tuntuu koulussa. Anna itsellesi aikaa rauhoittumiseen ennen nukkumaanmenoa. Jos huolet pitävät sinut hereillä, se on merkki siitä, että niistä kannattaa puhua kaverin, vanhemman tai jonkun aikuisen kanssa. 

Lepo tarkoittaa sekä hyviä yöunia että aikaa, jolloin ei ole mitään sen kummoisempaa tekemistä. Seiniin tuijottelu ja makoilu ilman puhelinta tai televisiota tylsistymiseen asti on hyvää hermolepoa. Tämä on vähän kuin sammuttaisi aivot hetkeksi. 

Lepäätkö mielestäsi tarpeeksi?  

Kyllä 

En 

  1. Hyvä ruoka tuo nautintoa ja iloa.  Terveellisesti ja riittävästi syöminen on tärkeää, eihän autokaan liiku ilman oikeanlaista polttoainetta. Muista myös juoda vettä päivän aikana, jotta pysyt virkeänä etkä ole ihan kuiva tyyppi. 😀

Onko sulla lempiruokaa?  

Kyllä 

Ei 

  1. Harrastukset: Harrastukset ovat mahtavia juttuja! Koulussa tavoittelemme usein erilaisia asioita, mutta oma harrastus saa olla vain ja ainoastaan siksi, että se on hauskaa! Jos löydät tekemistä, joka kiinnostaa ja tuo iloa, niin tee sitä. Luovuus ja itseilmaisu auttavat mieltäsi palautumaan koulupäivän aikana. Siksi esimerkiksi musiikin kuuntelu, soittaminen, piirtäminen tai maalaaminen, taidenäyttelyssä käyminen, teatteriharrastus tai vaikka radio-ohjattavien autojen rakentaminen auttavat mieltä voimaan hyvin.  

Oletko löytänyt harrastuksen, josta nautit?  

Kyllä 

En 

Muista, että tarvitset muutakin tekemistä kuin koulun käynnin

  1. Oma rauha on tärkeä asia. Joskus tarvitsemme hetken olla omassa rauhassa ja rauhoittua. Oma rauha auttaa meitä rentoutumaan ja lataamaan akkuja koulupäivän jälkeen. Muista ottaa itsellesi aikaa ja nauttia omasta rauhasta silloin kun siltä tuntuu. 

Saatko olla omassa rauhassa koulupäivän aikana, jos haluaisit?  

Kyllä 

En 

  1. Kaverit ovat tärkeitä. Vietä aikaa ihmisten kanssa, joiden seurassa viihdyt ja joista todella välität. Aidot kaverisuhteet tuovat iloa ja tukea elämään. Voit esimerkiksi jakaa hauskoja hetkiä, suruja ja keskustella syvällisiä. Muista myös, että hyvät kaverit hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet ja tukevat sinua matkallasi. 

Pidä huolta kaverisuhteistasi ja ole ihmisten seurassa, jotka tekevät sinulle hyvää. Muista myös itse olla hyvä ystävä muille. Ystävyydet ovat arvokkaita ja ne vahvistuvat vuosien varrella. 

Lue lisää kaverisuhteista blogikirjoituksestamme

Onko sinulla kavereita tällä hetkellä?  

Kyllä 

Ei 

Oma hyvinvointi on tärkeä, muista pitää siitä huolta <3

Terkuin Johannes ja buenotiimi

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta