Nuorten hyvinvointi on notkahtanut korona-aikana kertoo tuore selvitys. 15–25-vuotiaat antoivat omalle hyvinvoinnilleen kouluarvosanan 8, kun se vuotta aiemmin oli 8,5. Näin matalaa elämään tyytyväisyyden tasoa ei ole mitattu kertaakaan sitten 1990-luvun lopun.
Pudotusta osattiin odottaa, sillä koronarajoitukset ovat osuneet merkittävästi juuri nuoriin. Ei harrastuksia, ei kaveriporukoita, ei konsertteja, ei penkkareita, ei normaalia koulunkäyntiäkään. No netti, some ja pelit sentään tuovat sisältöä arkeen.
Monet nuoret raportoivat yksinäisyydestä ja ahdistuksesta. Opiskelu ei suju. Huolta kannetaan myös muista perheenjäsenistä. Yllättävää ehkä, että nuorisotalojen sulkemisella tai harrastustoiminnan keskeyttämisellä ei näyttäisi olevan valtavan isoa vaikutusta nuorten elämäntyytyväisyyteen.
Korona nuoret ja kaverit
Kavereiden tapaamiseen liittyvät rajoitukset on koettu usein haitallisempana. Osalle poikkeusolot ovat merkinneet myönteisiä asioita. Esimerkkinä perheen lisääntynyt yhteinen aika ja etäkoulun takia kiusaamisen ja väkivallan riskin väheneminen.
Tehdäänpä pikagallup Vantaalla somalinkielisten nuorten parissa. Miten korona-arki sujuu?
– Ei voi käydä normaalisti kaikkialla ja paikat on kiinni. No, multa korona rajoittanut koulun ja kuntosalin. Se, et ei voi käydä. Normaalisti käyn koulus ja voisin valmistua nopeemmin.
-Kavereita oon nähny pari, mont kertaa, mut en läheskää pysty nähdä kaikkia yhtä paljon ku ennen. Enemmän verkon kautta pidetään yhteyttä, snäpissä ja peleissä.
Elämä on siis muuttanut vantaalaisnuorten elämää. Rajoitustoimet näkyvät koulunkäynnissä, harrastuksissa ja sosiaalisissa suhteissa. Onneksi heillä kuitenkin riittää turnauskestävyyttä ja optimismia:
– Iha hyvin menee. Kyllä jaksaa. Ei oo ollu mitään erityisen vaikeata. Toivotaan vaan, että menee nopeesti ohi ja pääsee kesällä olemaan enemmän ulkona ja ihmisten kanssa.
Koronasta sukupolvikokemus
Aika näyttää, onko koronalla pysyviä vaikutuksia nuorten elämään. Sukupolvikokemus tämä joka tapauksessa on. Olennaisen tärkeää on varmistaa, että jokaisen nuoren elämässä on ystäviä ja luotettavia aikuisia. Läheisiä, joiden kanssa jakaa korona-ajan huolia. Joku, jonka kanssa puhua.
Keskustelutukea löydät tarvittaessa myös verkosta esimerkiksi:
Sekasin-chat,
PuhelinHelpissä voit jutella mieltäsi painavista asioista luottamuksellisesti arabian tai somalin kielellä.
Älä jää yksin! Me selvitään kyllä tästä – yhdessä!
Leena Sipinen ja Abdirahman Rage
Hadiya-hanke – hyvinvointia somalin- ja arabiankielisille nuorille