Vanhempia on erilaisia: Jotkut vanhemmat voivat olla hyvin tiukkoja säännöistä, kun taas toiset antavan lapsen mennä ja tulla miten haluaa. Osa vanhemmista kyselee paljon kuulumisia, kun taas jotkut eivät kysy niitä koskaan. Kysymys onkin miten tulla toimeen vanhempien kanssa?

Jos vanhempasi kuuluvat niihin, jotka antavat sinulle enemmän vapautta, on tärkeää luoda itsellesi omat rajat ja tavoitteet. Koulunkäynti on tässä avainasemassa. Rajojen ja henkilökohtaisten tavoitteiden avulla opit arvostamaan haasteita ja vaikeuksia elämässäsi sen sijaan, että suhtautuisit niihin välinpitämättömästi. Muista, että elämässä on tärkeää oppia käsittelemään erilaisia tilanteita, niitä vaikeitakin. 

Jos taas vanhempasi ovat hyvin ankaria, älä anna sen lannistaa sinua. Hyväksy, että et voi muuttaa vanhempiesi asenteita, eikä heidän tarvitse muuttaa sinua. Keskitä huomiosi ensisijaisesti itseesi ja siihen, mihin voit itse vaikuttaa. 

Joskus voi tuntua siltä, että vanhempasi tekevät elämästäsi vaikeaa tai siltä, että he eivät ymmärrä mitä käyt läpi. Koita hyväksyä se, että perhe-elämä ei ole aina helppoa. 

Yhteisymmärrys ei aina synny helposti

Kun kohtaat ongelmia vanhempiesi kanssa, voi tuntua, että kukaan ei kuule tai uskoa sua. Tällöin voit joutua vääntämään heidän kanssaan asioista oikein kunnolla eli riitelemään. Riitely ei välttämättä ole huono asia, sillä joskus tärkeistä asioista ja kuulluksi tulemisesta voi joutua taistelemaan. Yhteisymmärrys ei aina synny helposti. 

Vanhempien kanssa jatkuva riitely voi olla uuvuttavaa ja saada aikaan turhautumista. Jos huomaat, että tilanne ei muutu tai pahenee entisestään, saattaa olla hyvä harkita, kannattaako jatkaa loputtomia taisteluita. Pitkään jatkuva riitely ei muuta tapaa, jolla kohtelette toisianne. Niin kauan kuin kumpikaan teistä ei peräänny, niin asia ei muutu ja voi pahentua.  

Jos koet, että tilanne vanhempiesi kanssa on erityisen vaikea, tarvitset paljon sisua ja kärsivällisyyttä. Joitakin sääntöjä voi olla järkevää noudattaa ja pääset helpommalla kun suostut noudattamaan niitä. Jos perheessäsi esiintyy väkivaltaa tai päihteiden käyttöä, sinun on tärkeää puhua luotettavalle aikuiselle. Se on velvollisuutesi, sillä vaikeista asioista puhuminen on parempi vaihtoehto kuin vaieta niistä. Muista, että nuoruus ei kestä ikuisesti, ja täysi-ikäisenä sinulla on enemmän vapautta tehdä omat päätöksesi. Siihen asti keskity oman hyvinvointisi edistämiseen ja selviytymiseen parhaalla mahdollisella tavalla. 

Jos vanhempien kanssa on vaikeaa, tässä muutama vinkki:

  1. Liiku, nuku hyvin ja syö terveellisesti – nämä ovat tärkeitä asioita huoltaa sekä kehoasi että mieltäsi. Vaikka elämä saattaa tuntua tällä hetkellä rankalta, voit valmistautua parempaan tulevaisuuteen panostamalla omaan hyvinvointiisi. Säännöllinen liikunta, riittävä uni ja terveellinen ruokavalio auttavat sinua pysymään kunnossa ja vahvistavat sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiasi. 
  1. Opiskele parhaasi mukaan ja pyri hyviin arvosanoihin. Panosta opiskeluun ja keskity tekemään parhaasi. Tämä varmistaa oman onnellisen ja itsenäisen tulevaisuutesi. Opiskelu on myös sun omissa käsissä, josta saat hallinnan tunnetta elämääsi.  
  1. Etsi elämääsi hyviä ystäviä, mutta pysy erossa huonosta seurasta. Kun elämässäsi on haasteita, on helppo ajautua seuraan, joka voi vain pahentaa tilannetta. Pysähdy ja harkitse tarkkaan, erityisesti silloin kun tunteet ovat pinnalla. Voi olla yksinäistä kasvaa ankarien vanhempien kasvattamana, mutta muista, että voit löytää tukiverkostoja ja ihmisiä ympäriltäsi, jotka ymmärtävät sinua. 
  1. Leiki ja harrasta – tekeminen, josta nautit, tuo iloa ja auttaa jaksamaan arjessa. Älä unohda leikin ja harrastusten merkitystä omassa hyvinvoinnissasi. 
  1. Älä hölmöile! 🙂 On helppoa ja houkuttelevaa valita reitti tehdä typeriä juttuja kuten käyttää päihteitä, ajautua huonoon seuraan tai tehdä ilkivaltaa. Tällainen käytös ei ratkaise ongelmia, päinvastoin, se vain hankaloittaa tilannetta entisestään. Valitse sen sijaan järkevämpi ja rakentavampi tapa toimia, joka edistää omaa hyvinvointiasi ja tulevaisuuttasi. 

Näkökulmia tähän aiheeseen liittyen voit keskustella jonkun kanssa, olipa se sitten kaveri tai aikuinen. Voit jutella esimerkiksi kuraattorin, nuoriso-ohjaajan, terveydenhoitajan tai opettajan kanssa. Jos haluat keskustella netissä, suosittelen vilkaisemaan Nettimummolaa, jossa voit viestitellä ihka oikeiden mummojen ja vaarien kanssa. Netarin sivuilta löydät myös muita sopivia paikkoja keskusteluun. Myös Sekasin-chat on nuorille suunnattu chat, jossa voi keskustella asiasta kuin asiasta anonyymisti. Muista, että sinulla on aina ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan ja kuuntelemaan sinua. 

Lisää blogeja ja muuta materiaalia löydät täältä.

Edellinen Seuraava
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Comments
Vanhimmat
Uusimmat Eniten äänestetyt
Rivinsisäiset palautteet
Näytä kaikki kommentit

Lisää juttuja tästä aiheesta