Kiitos sun kysymyksestä. Arpi on seurausta haavasta, ja se muodostuu osana ihon normaalia paranemisprosessia. Kun haava paranee, ihoon muodostuu arpikudosta.

Viiltelyarpia voi olla erilaisia. Arven muodostumiseen vaikuttavat muun muassa haavan koko ja syvyys, sijainti, hoitotapa sekä ​paranemiseen menevä aika​.

Arven muodostumiseen vaikuttavat myös esimerkiksi ​ikä, perinnölliset tekijät sekä terveydentila ja elintavat​.

Arven muodostuminen on yksilöllistä ja on vaikea ennustaa minkälaiseksi arpi kehittyy. Arven kehitys voi jatkua pitkään, jopa vuosia. Tänä aikana useimmat arvet pehmenevät ja vaalenevat (Terveyskyla.fi).

Kun pidät itsestäsi ja tuoreista viiltelyhaavoista huolta, se jättää pienemmät jäljet. Apteekissa on olemassa arpivoidetta, josta voi olla hyötyä. Aurinkoa tulee välttää.

Arpia ei välttämättä saa pois kokonaan, mutta niiden kanssa voi opetella elämään. Jotkut piilottavat arvet vaatteiden, huivien, korujen tai tatuointien taakse.

Viiltelyyn saattaa liittyä sellaista häpeää, mikä rajoittaa sua. Suosittelen, että kävisit juttelemassa viiltelystä jollekin turvalliselle aikuiselle. Sä ansaitset kaiken avun, eikä sun tarvitse olla yksin. Apua on saatavilla. <3

Saat tukea esimerkiksi lähimmältä nuorisopsykiatrian poliklinikalta. Myös esimerkiksi Nuorten kriisipiste, koulukuraattori, koulupsykologi tai muut kouluterveydenhuollon ihmiset ovat koulutettuja auttamaan.

Jos haluat jutella tästä vielä, voit laittaa yksärin meidän Instan puolella tai ottaa yhteyden Sekasin-chattiin.

Tukea ja toivoa sulle,
Minna

Lähde: Terveyskyla.fi

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta