Kiitos kun kysyt. En valitettavasti voi antaa sulle terveysneuvontaa, sillä minulla ei ole terveydenhuollon osaamista. Hakeudu avun pariin terveysasemalle tai kouluterveyteen, kun tarvitset apua pakkoajatuksiin.

Mielenterveystalo kertoo, että pakkoajatukset ovat toistuvia itselle vieraita ahdistavia ajatuksia, joita on vaikea tai mahdoton saada mielestä pois tai painaa taka-alalle. Pakkoajatukset liittyvät usein hygieniaan, järjestykseen, sairauksien pelkoon tai epäilyyn siitä, että on vahingossa satuttanut jotakuta. Ne voivat olla luonteeltaan myös väkivaltaisia tai seksuaalisia.

Tästä johtuen pakkoajatukset saattavat herättää syyllisyyttä ja voimakasta ahdistusta. Ne ovat kuitenkin yleensä täysin vaarattomia, eivätkä tavallisesti lisää väkivallan teon riskiä.

Pakkoajatusten kanssa esiintyy monesti pakkotoimintoja. Niissä henkilön täytyy pakonomaisesti tehdä/toistaa tiettyä toimintoa, kuten käsienpesua tai varmistaa, että hella on varmasti sammutettu. Pakkotoiminnot voivat liittyä esimerkiksi peseytymiseen, asioiden järjestämiseen, laskemiseen ja asioiden tarkastamiseen.

Tässä vielä linkki pakko-oireiden omahoitoon.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta