Törmäsin tänään kaupungilla ajellessani (en kirjaimellisesti 😊) keltalippispäisiin ekaluokkalaisiin. On muuten hyvä idea, että heille on kirkkaat lippikset lahjoitettu, mutta en puhu nyt siitä. Jäin nimittäin miettimään, mikä olisi tärkein asia olla mukana koulurepussa, kun koulu alkaa?

Itse taisin joskus omassa nuoruudessani ajatella, että uusi kynä/penaali tai reppu oli aika hieno juttu. Elämä oli ehkä vähän yksinkertaisempaa, eikä puhelimia tai läppäreitä löytynyt kenenkään repuista.

Sukulaistytölle, joka juuri aloitti koulun, se siisti juttu on edelleen uusi kynä ja ihmeperheen hahmo penaalissa. Sillä erotuksella, että ranteesta löytyy kännykkäkello, kuten melkein kaikilta kavereilta. Itse koulu on myös parissa vuosikymmenessä muuttunut.

Oliko näitä sun penaalissA?

Tärkein asia ei löydy repusta

Kynä, penaali tai uusin läppäri eivät kuitenkaan ole se tärkein asia, kun koulu alkaa. Oli sitten ekaluokkalainen tai yliopisto-opiskelija, niin tärkein asia on oikea asenne. Koulu ei aina ole helppoa, mutta kaikesta kyllä selviää, jos yrittää. Aina ei myöskään tarvitse olla paras; riittävän hyvä on ihan tarpeeksi.

Ainakin yhtä tärkeää on asenne muita ihmisiä kohtaan. Ekaluokkalaiset saattavat ensimäistä kertaa tutustua ihan vieraisiin ihmisiin, eikä koulun sääntöihin ole välttämättä helppo sopeutua. Myöhemmillä luokilla aina tulee vaihdoksia ja uusia ihmisiä, joihin tutustua.

Jotta kaikilla olisi hyvä olla, niin oma asenne muita kohtaan pitäisi olla positiivinen, tai vähintään kiinnostunut. Kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa kannattaa tulla toimeen. Se auttaa niin itse koulussa kuin tulevassa elämässäkin.

Tyttö, joka on kuvattu takaapäin, saapuu surullisena kotiin.
Älä jätä ketään yksin!

Koulu, kaverit ja kiusaaminen

Vaikka moni asia on muuttunut vuosien mittaan, niin yksi on ja pysyy. Samaan aikaan ekaluokkalaisten kanssa on ympäristöön ilmestynyt moniakin erilaisia kampanjoita kiusaamista vastaan. Muistan, että näitä oli katuvuvassa myös sillon, kun koulu itselläni alkoi.

Niin Somessa kuin mainoksissa toitotetaan viestiä kaveruudesta ja kaikkien mukaan ottamisesta. Se on vähän jopa pelottavaa, koska eikö viestin pitäisi muutenkin olla kaikkien tiedossa? Eikö ole päivänselvää, että kiusata ei saa?

Pidetään siis huolta siitä, että jokainen ekaluokkalainen saa kavereita, jokainen yliopisto-opiskelija rauhan opiskella ja teinit pitävät huolen toisistaan. Se on nimittäin paljon tärkeämpää kuin mikään aine, jota koulussa tänäkin lukuvuona opetetaan.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta