Tällä viikolla Suomi meni kiinni. Kirjastot, liikuntapaikat, koulut ja rajat on kiinni ja ihmisiä pyydetään pysymään omissa oloissa. Ihmiset hamstraavat niin vessapaperia kuin käsidesiä ja monilla yrityksillä menee tällä hetkellä todella huonosti. Suomessa on otettu nykymuotoinen valmiuslaki käyttöön ensimmäistä kertaa koskaan. Elämme siis hyvin poikkeuksellista aikaa. 

Monien on ollut vaikea ymmärtää, miksi tästä nyt on tehty niin iso juttu. Pitääkö oikeasti eristää itsensä kaikesta muusta ja viettää seuraava kuukausi neljän seinän sisällä? Eikö tässä saa nähdä omia kavereita ollenkaan? Pitääkö vaan tehdä jotain kouluhommia tai etätöitä yksin sisällä? Pitääkö oikeasti kaikista harrastuksista olla poissa? 

Tavallaan joo. Syy ei ole se, että valtio haluaa kiusata kansalaisia. Kontaktin välttäminen suojelee niitä, joille virus voi olla jopa kuolettavan vakava. Ainakaan itse en haluaisi vahingossa tartuttaa tautia vaikkapa omille isovanhemmilleni, tai kenellekään muulle. Mitä useampi suosituksia tottelee, sitä paremmin meillä kaikilla menee. 

Mutta, mutta… olemme kaikki kuulleet koronan negatiivisista vaikutuksista niin ihmisiin kuin erityisesti talouteen. Mutta kyllä tästä voi seurata jotain hyvääkin. Ainakin seuraavilla tavoilla maailma voi muuttua myös vähän paremmaksi paikaksi 😊. 

Yhteisöllisyys lisääntyy 

Me kaikki olemme tässä “sopassa” yhdessä. Jo nyt naapuriapu on lisääntynyt ja ihmiset haluavat auttaa toisiaan. Somessa leviää erilaisia vinkkejä viettää aikaa yhdessä ilman fyysistä kohtaamista. Italialaisten parveikkeilla toteuttamat yhteisjamit näyttää todella hauskoilta. Myös eri yritykset yrittävät mahdollisuuksien mukaan tarjota palvelujaan etänä, osa jopa ilmaiseksi. Jo nyt on jaettu toiveita siitä, että kun tämä kaikki on ohi, niin jengi matkustaisi Suomessa ja auttaisi niitä yrittäjiä, joilla menee nyt huonosti. 

Boomerit tajuaa digiajan hyödyt 

Nyt eletään digatalisoitumisen aikaa. Ne kokoukset, joita ei vielä viikko sitten “voitu pitää etänä”, pystytäänkin yhtäkkiä toteuttamaan ilman suurempia ongelmia. Kaikkein pahinkin jäärä on nyt tajunnut sosiaalisen median hyödyt ihmisiä yhdistävänä voimana. Digitaalisia kanavia pitkin liikkuu niin vapaa-ajan kanssakäymistä kuin työhommiakin. Tässä kaikessa nuoret ovat olleet edelläkävijöitä jo vuosia. Nyt toivottavasti saadaan myös pahimmat boomerit mukaan. 

Tieto lisääntyy 

Koronan kaltainen pandemia ei itse asiassa tullut kovin suurena yllätyksenä. Maailmalla ja Suomessa on varauduttu tämän kaltaiseen epidemiaan jo ainakin vuosikymmen. Tästä huolimatta tietoa ehkäisevistä toimista ei ole otettu oikein tosissaan. Koronan leviämistä tutkitaan vielä vuosia ja sen vuoksi tulevaisuudessa osataan olla entistä fiksumpia, kun seuraava virus tulee. Ja ehkä kansa nyt viimein ymmärtää sen käsien pesemisen tärkeyden 😉. 

Ympäristö voi kiittää 

Tällä hetkellä lentomatkailu on ajettu alas. Pelkästään tällä tulee olemaan ympäristölle positiivisia vaikutuksia. Pandemian aikana ihmiset ehkä myös ymmärtävät lähimatkailun hyödyt ja valitsevat jatkossa lentämisen sijaan jonkun muun kulkuvälineen. Työpaikoilla on nyt ymmärretty miten iso osa kokouksista voidaan järjestää etänä, jolloin myös työmatkailu todennäköisesti vähenee. Vielä ei tiedetä minkälainen vaikutus esimerkiksi ilmastonmuutoksella on ollut viruksen syntymiseen ja leviämiseen. Jos viitteitä yhteydestä löydetään, niin ehkä meitä kurittava ekokatastrofikin aletaan ottamaan tosissaan. 

Ulkoilu lisääntyy 

Tällä hetkellä uimahallit, monet kuntosalit ja muutkin sisäliikuntapaikat ovat menneet kiinni. Urheiluseurat ovat peruneet suuren osan toiminnastaan, ja ihmiset ovat myös itse eristäneet itseään fyysisestä kontaktista. Tämä on johtanut siihen, että metsissä ja lenkkipoluilla on alkanut näkyä yhä enemmän ja enemmän ihmisiä. Ulkona oleminen tekee tutkitusti hyvää ihmisen mielelle, ja metsässä samoilu vähentää tutkitusti stressiä. Aion myös itse lähteä kävelemään heti, kun saan viimeisen pisteen tähän tekstiin.  

Seuraavat viikot tulevat olemaan muutosten ja uusien toimintatapojen aikaa. Vaikka meillä kaikilla on paljon totuttelemista tähän tilanteeseen, ei kannata kuitenkaan vaipua epätoivoon. Perutut harrastukset, leirikoulut ja jatkuva jauhaminen koronasta nyt pitää vaan yrittää ymmärtää. Tässä kuitenkin yritetään suojella ihmisiä, ei häiritä ihmisten elämää. Fyysinen kontakti vähenee – sosiaalinen lisääntyy. 

Nähdäänkö somessa?

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta