Kesäloman jälkeen koulun alku voi olla melkoinen muutos arkeen. On mukavaa nähdä vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin koulukavereihin ja opettajiin. Millainen sun tuleva kouluvuosi tulee olemaan?

Koulunkäynti vaatii sinnikkyyttä, koska siinä opitaan uutta, opiskellaan, solmitaan ihmissuhteita, innostutaan ja mahdollisesti koetaan pettymyksiäkin. Lomalla on voinut ottaa rennommin, mutta nyt on aika jälleen kääriä hihat ja aloittaa koulunkäynti. Mieli ja keho voivat valmistautua tulevaan kouluvuoteen hieman jännittyneinä ja tärinöissä.

Jännittyneitä tuntemuksia

Kun koulu alkaa uudelleen kesäloman jälkeen, mielessä voi pyöriä kaikenlaisia ajatuksia: Millaisia koulukavereita mulla on tänä vuonna?  Onko uusia opettajia, ja jos on, millaisia he ovat? Vieläköhän mun kaverit tykkää musta? Osaanko enää yhtään matematiikkaa? Onkohan he unohtaneet sen yhden nolon jutun? Onkohan mun ihastus muuttunut? Olenko vielä riidoissa sen yhden tyypin kanssa? Pärjäänköhän opiskelussa ja kokeissa tänä vuonna? Kuinka jaksan taas tehdä läksyt? 

On ihan normaalia, että mielessä liikkuu erilaisia ajatuksia ja uuden alku voi herättää jännitystä. Tuleva kouluvuosi saattaa tuoda perhosia vatsanpohjaan.

Erityisen jännittävää voi olla niille, jotka vaihtavat kokonaan uuteen luokkaan tai kouluun, sillä uusi porukka voi aluksi herättää epävarmuutta. Et tunne vielä uusia koulukavereitasi etkä tiedä, miten tulette toimeen keskenänne. 

Rauhoitu, rentoudu ja ole oma itsesi

Jos tuleva kouluvuosi jännittää ja ajatukset juoksevat vilkkaana, niin tässä hieman vinkkejä helpottamaan koulun alkamista:  

Tärkeintä on, että uskot itseesi ja olet kiltti itsellesi. Koet varmasti välillä turhautumista ja teet virheitä sekä haet omaa paikkaasi olla ja opiskella, mutta se kuuluu koulunkäyntiin.  Älä takerru siihen, mitä et vielä ole saavuttanut, vaan keskity, miten pitkälle olet jo päässyt ja kuinka paljon olet oppinut aiemmin. Voit ihailla koulukavereidesi saavutuksia, mutta älä vertaa liikaa itseäsi heihin. Jokaisella on omat vahvuutensa. 

Leiki ja harrasta! Mieti, mikä auttaa sinua palautumaan koulun jälkeen. Mitkä asiat ovat sinulle leikkiä ja mukavaa tekemistä? Älä luovu näistä, vaikka alkukuukausina väsyttäisi. 

Astu mukavuusalueen ulkopuolelle! Koulu saa olla hauskaa ja kavereiden kanssa hengailu voi olla villiä menoa, mutta elämässä menestymiseksi on tärkeää oppia myös sinnikkyyttä. Sinnikkyys tarkoittaa muun muassa kykyä tehdä asioita, jotka ovat haastavia tai joita ei huvittaisi tehdä. Sä pystyt! 

Rajoita puhelimen käyttöä. Se voi vetää sut mukaansa yksitoikkoiseen hommailuun ja olosta voi tulla vetämätön. Puhelin on ihan jees, mutta älä anna sen vallata kaikkea vapaa-aikaasi. Anna aivoillesi lepoa puhelimen sijaan. Joskus on hyvä tylsistyä – se tekee oikeasti hyvää. 

Mieti, miten sä rauhoitut ja rentoudut koulupäivän aikana. Jokaisella on omat juttunsa siihen. Tässä muutama esimerkki siitä, mitä se vois olla: Kuuntele musiikkia, hengaa kavereiden kanssa, hakeudu omaan rauhaan, napostele välipalaa tai käy kävelyllä koulun ympäri. 

Anna itsellesi lupa muuttua. Jos fiilistelet, että haluat tehdä juttuja eri tavalla kuin ennen, niin kokeile rohkeesti. Sun on ihan okei muuttua, kasvaa ja vaihtaa kiinnostuksen kohteita, vaikka kaverit ei siitä välttämättä tykkäiskään.

Jos koulussa on joku tosi vaikee juttu, joka stressaa sua, niin ota härkää sarvista ja kirjoita paperille keinoja, miten sen vois korjata. Toinen vaihtoehto on vatvoa sitä asiaa päässä ja kokea pahaa mieltä siitä. 

Tsemppiä tulevaan kouluvuoteen

Jos sulla on joku huoli tai asia, joka painaa, niin uskalla jakaa se juttu esimerkiks kaverin, vanhemman tai kuraattorin tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa. Voit myös puhua siitä netissä. Käy kurkkaamassa netin omaa nettimummolaa, jossa kanssasi viestittelevät ihka oikeat mummot ja vaarit. Netarin sivuilta voit myös tsekata löytyisikö sieltä sopivaa paikkaa, jossa voisi avautua jollekin.  Lisäksi on olemassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin, kirjepalvelu ja chat, jossa voit jutella. 

Tsemppiä alkavaan kouluvuoteen toivotteleepi
Johannes & Buenotiimi 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta