Kiitos sun kysymyksestä! Energiajuomien juomisesta valitetaan, erityisesti nuorille, koska ne eivät varsinaisesti tee kenellekkään mitään hyvää. Energiajuomat sisältävät erilaisia piristäviä aineita ja ne piristävät. Mikäli tämä vielä yllättää. Eri energiajuomat sisältävät muun muassa kofeiinia, tauriinia ja guaranaa, joista mikään ei nyt varsinaisesti ole terveellistä, ainakaan nuorille. 

Yksi iso annos kahvia sisältää parhaimillaan noin 144mg kofeiinia. Kun puolestaan esimerkiksi vaikka Megaforce, sisältää 32mg 100ml kohden, joka meinaa että puolen litran tölkki tuota kyseistä litkua sisältää 160mg kofeiinia. Se on paljon, ja kaupan päälle tulee tosiaan kaikki muut juoman sisältämät aineet.

Lapsilla ja nuorilla jo pieni määrä kofeiinia voi aiheuttaa kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta. Lisäksi piristeet sotkevat unirytmiä, minkä vuoksi yöunet voivat jäädä vähäiseksi. Kofeiinille yliherkät ihmiset kärsivät vielä enemmän enegriajuomien haittavaikutuksista. Heille energiajuomat voivat aiheuttaa esimerkiksi sydämmentykytyksiä ja verenpaineen nousua. 

Kofeiinin aiheuttaman riippuvuuden myötä, myös muitten haitallisten aineiden saanti, loogisestikin kasvaa. Esimerkiksi sokereita yhdessä mäfässä (megaforce) on 56,5g mikä vastaa 23 sokeripalaa. Eli vaikka kofeiinipitoisuus menisi kutakuinkin tasan kahvin kanssa, saa kyllä olla aikamoinen sokerisieppo, että kahviinsa lusikoisi 23 palaa sokeria. Sokereita näissä juomissa on niin paljon siksi, että se peittäisi näiden todellisen maun.

Tutkimusten mukaan energiajuomien kohtuullinen käyttö ei ole haitallista nuorille. Ongelmana tässä on se, että kohtuullinen käyttö on suurin piirtein puoli tölkkiä päivässä, riippuen toki ihmisen koosta. Energiajuomien liiallisesta käytöstä kärsii siis niin pää, hampaat kuin peruskunto. Ehkä siis siksi siitä käytöstä valitetaan koko ajan. 

Se että energiajuomasta nillitetään jatkuvasta, johtuu tietenkin sen terveydellisistä haittavaikutuksista, mutta myös siitä että se on kokoajan nuorten puolesta näkyvillä. Tottakai siitä tulee sanomista kun ilman sitä tölkkiä ei voi pöntölläkään käydä. Vaikka nillittäminen onkin ärsyttäävää, on aikuisten puolustukseksi todettava: jos nuorella on aina se tölkki kädessä niin monesko tölkki on meneillään illalla, se yksi ja sama vai?

Mielestäni energiajuomissa onkin kyse eräänlainen valtataistelusta nuorten ja aikuisten välillä. Aikuiset ei ihan tiedä mitä tehdä ja sanoa, ja nuoret eivät nyt ihan ole tietoisia myöskään sen vaikutuksista.

-Seba

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

Oliko vastaukseni mielestäsi tarpeeksi energinen? Kerro se täällä.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta