Lentämiseen liittyy myyttejä ja uskomuksia yhtä paljon kuin laihduttamiseen ja osa niistä on pitänyt pintansa niin pitkään, että myyteistä on tullut uskomuksia ja uskomuksista totuuksia. Väite, ”käytät vain 10 prosenttia aivoistasi”, tai ”Salama ei koskaan iske samaan paikkaan kahdesti”, ovat samanlaisia suusta suuhun (nykyään somesta someen) -tyyppisiä mutu-tuntuman kertomuksia kuin väite, että lentokoneessa humaltuu helpommin.
Yleinen uskomus on, että ilmassa alkoholi nousee päähän nopeammin, sillä lentokoneessa happitaso on matalampi kuin maassa ja samalla veren hapenottokyky heikkenee. Ihmiset tuppaavat juomaan alkoholia lennoilla, sillä lentäminen on monelle pelottava kokemus ja alkoholi lievittää siitä aiheutuvaa ahdistusta. Toinen syy alkoholin nauttimiseen lennoilla saattaa liittyä sen luonteeseen. Alkoholi symbolisoi monelle vapautta ja irtiottoa arjesta ja lasi skumppaa tai punaviiniä lomalennon yhteydessä ajaa juuri tämän asian. Lennoilla siis nautitaan paljon ilolientä, mutta valitettavasti maantieteellinen sijaintisi pystysuunnasta katsottuna ei juurikaan vaikuta päihtymystilaasi.
1930-luvulla tehtiin tutkimus, jonka mukaan juuri happitason muutos lennoilla saisi ihmiset humaltumaan nopeammin. Toisaalta ottaen huomioon lääketieteen kehityksen, nykypäivän tutkimusten valossa tutkimus ei enää pidä paikkaansa. Modernit lentokoneet pyrkivät pitämään ilmanpaineen samana kuin maassa, joka jo itsessään kumoaa lentämiseen liittyvän myytin. Pitkä istuma-aika ja kevyet ateriat toki vaikuttavat humaltumistilaan, mutta lentämisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
Miro
Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.