Ensin pitää sanoa, että erilaisia päihteitä on vaikea laittaa järjestykseen vaarallisuuden mukaan. Olemme aikaisemmin vastanneet mm. kysymykseen “Mikä on vaarallisin huume?”, josta voit lukea, miten vaikeaa vaarallisuuden määrittelyä voi olla. Tai katso video samasta aiheesta 😊. 

Vaarallisuus siis riippuu hyvinkin paljon näkökulmasta. Näitä kahta ainetta vertaamalla päädytään kuitenkin melkeinpä aina lopputulokseen, että kokaiini on vaarallisempi aine. Erilaisista aineiden vertailuissa kokaiini on usein viiden vaarallisimman päihteen joukossa ja kannabis vaarattomimpien päihteiden joukossa. Tällaisissa vertailuissa pitää kuitenkin aina muistaa näkökulman vaikutus tulokseen. Esimerkiksi Suomessa tehty tutkimus ei aina täysin päde muualla maailmassa ja aineiden vertailu fyysisten haittojen tai yhteiskunnallisten haittojen osalta voi johtaa täysin eri lopputulokseen. 

Yleistäen voi sanoa, että kokaiini aiheuttaa helpommin riippuvuutta, sen vaikutukset ovat vahvemmat ja haittavaikutukset suuremmat. Lisäksi riippuvuudesta on vaikeampi päästä eroon ja kokaiinin yliannostukseen tarvitaan verrattain pieni määrä ainetta. Pitää kuitenkin muistaa, että huumeiden vaikutukset on hyvin yksilöllisiä ja vaikea ennakoida tarkasti. Kokaiinin tapauksessa vaikutuksiin vaikuttaa myös huumeen käyttötapa sekä puhtaus, joka voi vaihdella suuresti.  

Kannabis on vaikutuksiltaan vähäisempi, mutta sen saatavuus monissa maissa, kuten Suomessa, on kokaiinia helpompaa. Sitä on siis mahdollista käyttää suurempi joukko ja mitä enemmän on käyttäjiä, sitä enemmän on myös haittoja yhteiskunnalle, läheisille jne. Kannabiksen kohdalla myös käyttötapa vaikuttaa suuresti haittoihin. Esimerkiksi yleisin kannabiksen käyttötapa, eli polttaminen, altistaa myös keuhkosairauksille. Kuten sanottu, on eri aineiden vertailu suoraan kovin vaikeaa. 

Mutta lyhyesti: Kokaiinia voidaan pitää lähes aina kannabista vaarallisempana. Molemmat aineet aiheuttavat haittoja. Paras tapa ehkäistä haittojen syntymistä on pysyä kaukana molemmista aineista. Silloin ei tarvitse myöskään miettiä, kumpi ylipäätään on vaarallisempi huume. 

– Mikael 

Tiedätkö, mikä ei ole vaarallista? Kertoa palautekyselyssä, mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta