Onko sullekin joskus käynyt niin, että ilta venähtää bailates ja nauraessa aamuyön pikkutunneille asti, mutta heräät seuraavana päivänä, kuin ihmeen kaupalla, niin täysin pirteänä ja valmiina uuteen päivään? Ja sit taas, toisella kertaa, kun olet varma, että joit vain yhden tai kaksi, aamuaurinko iskee suoraan ohimoihin kuin moukari ja hiukset tuntuvat kiristävän päätä. Mistä tämä mystinen ero oikein johtuu? Ja joo, tää on teille keillä tulee menkat! 

Selitys löytyy hormoneista, jotka säätelevät monia kehomme toimintoja kuten myös sitä, miten elimistömme reagoi alkoholiin. Kuukautiskierron aikana hormonitasot, kuten estrogeeni ja progesteroni, vaihtelevat. Nämä muutokset voivat vaikuttaa siihen, miten alkoholi hajoaa elimistössä, ja sitä kautta siihen, miltä olo tuntuu seuraavana päivänä. 

Erityisesti kierron vaihe ovulaation jälkeen voi olla haasteellinen. Tällöin hormonitasot, erityisesti progesteroni, ovat koholla, mikä voi tehdä elimistön herkemmäksi alkoholin vaikutuksille. Tämä vaihe myös hidastaa maksan toimintaa, mikä tarkoittaa, että alkoholin ja hormonien hajoaminen voi kestää tavallista kauemmin. Seurauksena voi olla syvempi ja viipyvämpi krapula, vaikka ei olisi juonut kovin paljon. 

Mielenkiintoista on myös se, että hormonaalinen herkkyys alkoholiin vaihtelee yksilöllisesti, kuten joillakin voi kierron vaihtelut näkyä selvästi olossa, toisilla ei lainkaan. Tähän vaikuttavat monet tekijät, kuten henkilön perimä, unen laatu, ravitsemus ja stressitasot. Maksan kuormitus vaihtelee paitsi hormonaalisten syiden, myös ruokailutottumusten ja esimerkiksi unen puutteen myötä. Kaiken tämän seurauksena jokainen aamu on omanlaisensa yllätys: välillä täysin pirteä, välillä jyrän alle jäänyt. 

Joskus tuntuu, että krapulalla ei ole lainkaan logiikkaa ja ehkäpä juuri siinä piilee sen mysteeri ja ”viehätys” (jos krapulaa voi viehättävällä sanalla kuvata edes). Olipa syynä sitten hormonit, maksa tai se satunnainen illan ”tapaksilla” nautittu ”juustotarjotin”, yksi asia on selvä: krapula on hyvä muistutus siitä, että kehomme on monimutkaisempi kuin ehkä arjessa muistammekaan. 

Joten ensi kerralla, kun mietit, miksi heräsit pirteänä tai toisaalta et, muista et se voi hyvinkin olla hormonaalinen sattuma. 

Juuh, jos haluut nii oishan se kiva jos vähän saataisiin myös  palautetta siitä mieltä olit videosta. Kysythän myös jos on kysyttävää <3 Kysy – Fråga – Buenotalk

Edellinen Seuraava
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Comments
Vanhimmat
Uusimmat Eniten äänestetyt
Rivinsisäiset palautteet
Näytä kaikki kommentit

Lisää juttuja tästä aiheesta