Pituuskasvuun vaikuttaa moni asia, kuten esimerkiksi perimä, hormonit ja ravitsemus. Kaikkiin edellä mainittuihin tekijöihin emme voi itse vaikuttaa, mutta terveellisillä ja säännöllisillä elintavoilla luodaan hyvät edellytykset normaalille pituuskasvulle.

Riittävällä ja monipuolisella ruokavaliolla sekä kunnon yöunilla pääsee jo pitkälle, sillä kasvuhormonia erittyy kun nukumme. Sen sijaan joidenkin tutkimusten mukaan tupakkatuotteiden käyttö voi hidastaa pituuskasvua ja luultavasti syy on tupakan sisältämissä yhdisteissä, nikotiini mukaan luettuna.

Sähkösavukkeissa käytettäviä nesteitä on markkinoilla erittäin paljon ja niiden terveysvaikutuksia pitkällä tähtäimellä emme vielä tiedä, joten en suosittele myöskään niiden koekaniinina toimimista. Nesteiden sisältämän nikotiinin tiedetään aiheuttavan kasvavalle nuorelle monia haittoja, kuten oppimisvaikeuksia ja tiedonkäsittelyn ongelmia, nikotiiniriippuvuudesta puhumattakaan.

Nikotiini kiihdyttää elintoimintoja, voi vähentää unen tarvetta sekä muokata hormonitoimintaa, joten on tietysti mahdollista, että vapettamisella olisi vaikutusta pituuskasvuun.

Mikäli oma pituuskasvu huolettaa, niin kannattaa pysyä erossa nikotiinituotteista ja ottaa asia puheeksi esimerkiksi terkkarin tai lääkärin vastaanotolla.

Terkuin
Katri, nikotiiniekspertti

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta