Uudet psykoaktiiviset aineet eli muuntohuumeet ovat uusia aineita, jotka ovat rakenteeltaan ja vaikutuksiltaan perinteisten huumeiden tapaisia. Useat muuntohuumeet ovat alun perin tutkimuskemikaaleja, joita ei ole suunniteltu käytettäväksi päihteinä. Niitä ei ole vielä kaikkia luokiteltu huumausaineiksi, vaan luokittelu tapahtuu vasta väärinkäytön havaittua uusilla huumausainesopimuksilla.

Muuntohuumeita esiintyy monissa muodoissa, kuten valkoisina jauheina, tabletteina, kapseleina, nesteinä, lappuina ja kasvirouheisiin sekoitettuna. Niiden ulkonäöstä ei voi päätellä, mistä muuntohuumeesta on kyse.

Muuntohuumeiden vaarallisuuden aiheuttaa vähäinen tieto niiden vaikutuksista ja annostuksesta. Tieto saadaan usein keskustelupalstoilta, joissa käyttäjät kertovat omakohtaisia kokemuksia. Yliannostus riski on suuri, eikä hoitohenkilökunta välttämättä tunnista/tiedä mistä aineesta on kyse, jos käyttäjä joutuu sairaalahoitoon.


Miten tunnistaa muuntohuumeet:

Muuntohuumeiden tunnistaminen voi olla haastavaa niiden monimuotoisuuden vuoksi – ne voivat esiintyä erilaisissa muodoissa, kuten jauheina, tabletteina tai nesteinä. Ulkonäöstä ei voi päätellä, mistä aineesta on kyse.

Vaarat:

Hankkimalla muuntohuumeita internetistä altistuu vääristyneelle tiedolle ja haitallisille seurauksille. Online-yhteisöt eivät tarjoa luotettavaa tietoa turvallisesta käytöstä vaan voivat levittää virheellisiä tietoja ja kannustaa riskialttiiseen käyttäytymiseen.

Muuntohuumeiden hankkiminen netistä lisää terveys- ja turvallisuusriskejä. On tärkeää välttää tuntemattomien aineiden kokeilua ja turvautua ammattitaitoisiin terveydenhuollon ammattilaisiin tarvittaessa. Turvallisuus on aina etusijalla.

Ois kiva, jos kerrot viel palautteen -> Kerro mitä mieltä olit videosta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta