Hei,

Mielenkiintoinen kysymys. Passiivinen huumeiden käyttö eli ns. sivullisen altistuminen huumeiden haitoille, riippuu ehkä hieman huumausaineesta. Tiedetään, että passiivinen tupakointi voi aiheuttaa sivusta seuraajalle huonovointisuutta ja astmaatikolle hengenahdistusta. Tämä johtuu uloshengitettävästä savusta, jota tupakoija tuottaa polttaessaan. Savujäämiä voi havaita ihon pinnalta, hiuksista, tekstiileistä tai asunnosta, jossa on poltettu. Pidemmällä aikavälillä haitat ovat samat kuin tupakoijalla. Ympäristön tupakansavu lisää keuhkosyövän riskiä ja useiden muiden syöpien riski on todennäköinen. Muita keskeisiä vaikutuksia ovat lisääntynyt sydän- ja verisuonisairauksien riski.

Passiivinen huumeiden käyttö riippuu tosiaan huumausaineesta, jota ympäristössä käytetään. Esim. kannabiksen savu voi tarttua vaatteisiin ja tunnusomainen vahva haju levitä näin myös sivusta seuraajiin. Tämä puolestaan voi johtaa ei-haluttuihin kohtaamisiin esim. tullin tai poliisin kanssa. Kannabiksen kohdalla passiivinen käyttö tuskin näkyy testeissä. Samassa tilassa tulisi olla todella pitkään altistuneena savulle, jotta thc-pitoisuudet näkyisi testeissä, eikä pitoisuudet taida riittää positiiviseen näytteeseen.

Muista huumausaineista en keksi selkeitä esimerkkejä, jotka voisivat vaikuttaa ns sivullisiin. Poltettavista huumausaineista johtuva savu voi tosiaan haista vaatteissa tai hiuksissa jonkin aikaa, mutta muita vaikutuksia niistä tuskin tulee.

Jos altistuminen huolettaa ja ympärillä tapahtuva huumausaineiden käyttö mietityttää, tässä video apupaketiksi:

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta