Kiitoksia tästä haastavasta mutta kiinnostavasta kysymyksestä! Kyseessä on aihe, joka ei todellakaan ole kovinkaan selkeä.

Suomeen on viime vuosien aikana hiipinyt uusi trendituote, nimittäin tupakaton nuuska / nikotiinipussi. Tupakkateollisuus markkinoi tuotettaan melko aggressiivisella tyylillä terveellisemmäksi ja paremmaksi korvikkeeksi tavalliselle nuuskalle ja apuvälineenä tupakan lopettamiseen. Koska tupakka on jo melkoisen huonomaineinen, onkin tämä oiva keino saada uusia asiakkaita nikotiinituotteiden ihmeelliseen maailmaan. Muistakaamme kuitenkin, että rahat valuvat samojen valmistajien taskuihin.

Tuotetta markkinoidessa käytetään tässä nimenomaan valttikorttina sitä, että se ei sisällä sitä kaikkien tuntemaa pahamaineista tupakkaa, kuten tavallinen perinteinen nuuska. Tupakka poistetaan asteittain, mikä antaa sille valkoisen värinsä ja suurin osa alkuperäisen tupakan hajusta ja mausta häviää samalla, mutta säilyttäen nikotiinin. Toimintaprosessi vaihtelee toki valmistajien ja merkkien välillä. Väite on, että tämän prosessin takia kyseessä on täysin tupakaton tuote. Kyseenalaistamme nyt hieman tuota.

Synteettisessä nuuskassa nikotiini on tuotettu kokonaan synteettisesti eli keinotekoisesti. Kyseistä tuotetta markkinoidaankin “vieroitustuotteena” vaikka monet sitä käyttävätkin ihan vakiona keinona saada kehoonsa nikotiinia. Synteettisesti tuotettu nikotiini on kuitenkin huomattavasti kalliimpi valmistuskeino, kun nikotiinin erottelu tupakkakasvista ja sen takia myöskään tätä tapaa ei käytetä.

Kysymyksesi on, onko tupakattomassa nuuskassa tupakkaa. Jos kyseessä on synteettinen nuuska kuten Zonnic, on vastaus tähän ei. Nikotiini on lisätty sinne erikseen eikä tuotteessa ole käytetty ollenkaan tupakkakasvia. Muissa yleisimmissä tapauksissa nikotiini on peräisin tupakkakasvista. Eli vaikka kyseessä on ns. valkoinen nuuska, nikotiinipussi tai tupakaton nuuska ja ei puhuta synteettisesti valmistetusta nikotiinista, on vastaus kyllä, kuten esimerkiksi Zynin, Lyftin, Omnin ja Epokin kohdalla. Niin kauan, kun nikotiini on tupakasta kiskaistua niin onhan se osittain väärin väittää etteikö se tupakkaa ollenkaan sisältäisi. Kyseiset tuotteet kylläkin kovasti tahtovat mainostaa itseään täysin tupakattomina. Ehkä juuri ylempänä mainitsemieni markkinointiin liittyvien asioiden takia. Tässä on myös lain kannalta huomattava etu, sillä tupakkalain asettamat rajoitukset eivät täysin yllä tähän tuotteeseen.

Mitä nämä ulkonäöltään valkoiset nikotiinipussit loppupeleissä sisältää, miksi se on valkoista ja minkälaisessa ulkomuodossa johtuu lopulta, kuinka ne tapauskohtaisesti valmistetaan. Tähän ei todellakaan ole mitään yhtä tapaa ja siksi vastaukseni kysymykseesi onkin näin loputtoman pitkä ja puuduttava.

Osa valmistajista kertoo puhdistavansa pois tupakan, säilyttäen vain nikotiinin, osa sekoittaa joukkoon vaaleata tupakkaa selluloosan kanssa ja kuten Zynin kohdalla prosessia on kuvailtu mystisesti “monipuoliseksi”. Kuitenkin tämäkin tuote sisältää tupakkakasvista eriteltyä nikotiinia. Näiden kaikkien tuotteiden osalta nikotiini on perinteisen nuuskan lailla kuivatettu tupakkakasvista ja se, kuinka paljon niissä on tupakkaa enää jäljellä on valmistajasta ja merkistä kiinni.

Loppuun vielä: jos törmäät valkoiseen nuuskaan, se ei siis väristään huolimatta kerro vielä onko kyseessä tupakaton tuote vai ei. Se riippuu nikotiinin valmistustavasta. Ja sitä voi sitten jokainen itse pohtia, jos tuote sisältää nikotiinia joka on tupakasta irroitettua, onko oikein kutsua sitä tupakattomaksi? 🤔

Kulkeutuuko tupakan haitat nikotiinin mukana, kun se eristetään tupakkakasvista, en tiedä. Tämä menee niin kemialliseksi, että pitäisi olla oma tutkimuslabra. Se on ainakin selvää, että jos nikotiini otetaan tupakkakasvista, ei se poista tupakan viljelyyn liittyviä haittoja ihmiseen ja ympäristöön. 

– Seba 

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

Voit kertoa oman näkemyksesi asiaan samalla kun jaat vastaukselleni risuja tai ruusuja.  

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta