Shisha, tuttavallisemmin vesipiippu on tupakointiväline, jonka avulla poltetaan joko tupakkatuotteita tai tupakan vastiketta. Vesipiipun juuret ulottuvat itäisen Välimeren, Lähi-idän ja Aasian alueilta, joissa eri alueilla käytetään erilaisia piippuja. Käyttötarkoitus näissä kaikissa on kuitenkin sama. Se, että onko Shisha hyvää on varmasti makukysymys. Vaikka makuja on satoja erilaisia, niin henkilö, joka ei ole tottunut hengittämään savua, tuskin vesipiipusta tykkää.

Vesipiippu sisältää pesän, säiliön, venttiililn ja imuletkun. Tupakan tai tupakan vastikkeen lämmittämisessä käytetään hiiltä, joka palamisreaktiossa suodattuu vedellä täytettyyn kulhoon. Käyttäjä imee savua kumisen putken tai letkun päässä olevan suukappaleen avulla. Vesipiipussa voidaan polttaa myös erilaisia yrttiseoksia tai höyrykiviä, jotka eivät sisällä tupakkakasvia ja joita usein mainostetaan terveellisinä vaihtoehtoina. On hyvä muistaa, että itse palamisprosessi on kaikissa poltettavissa tuotteissa merkittävä myrkkyjen aiheuttaja, sillä sekä tupakkaa sisältävien että tupakattomien tuotteiden polttaminen on terveydelle haitallista.

Vesipiipun poltossa merkittävä terveydelle haitallinen tekijä on poltettava hiili. Vesipiippua poltetaan pitkiä aikoja kerrallaan, joten savua hengitetään paljon enemmän kuin tupakanpoltossa. Haitallisten aineiden pitoisuudet ovat myös suurempia kuin tupakoinnissa. Esimerkiksi yksi tunti vesipiipun käyttöä vastaa noin 4-20 savukkeen polttamista hieman nikotiinipitoisuudesta riippuen. Tupakkakasvia poltettaessa vesipiipun käyttäjä altistuu syöpävaarallisille aineille, tervapitoisuuksille ja hiilimonoksidille, joka tunnetaan paremmin nimellä häkä.

Apteekeissa myytävillä vesipiipuilla ei kannata polttaa tupakkaa. Apteekin vesipiiput on ensisijaisesti tarkotettu kurkun, nielun ja äänihuulten limakalvojen kostuttamiseen.

Hieman sivuuttaen aihetta, tässä meidän tekemä tietopommi tupakasta. Olkaa hyvä!

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta