Hei

Kiitos kysymyksestäsi. Monet miettivät juuri samalla tavalla tupakoinnin ja nuuskan käytön seurauksia. Faktaa on, että nikotiinituotteissa on ainesosia, jotka vaikuttavat ihmisen kehoon ja sisäelimiin, mm. keuhkoihin. Muutama tupakka ei varmastikaan aiheuta pysyviä vaurioita, mutta pahentaa voi esim. astmaa.

Kaikkien mielestä tupakka ja nuuska maistuu pahalta ensimmäisiä kertoja maistaessa. Harvoin pystytään koko tupakkaa polttamaan loppuun asti ensimmäisellä kerralla. Mutta kun ”harjoitellaan” vaikka vaan kerran viikossa, niin kyllä siihen makuun ja savuun pikku hiljaa tottuu. Tupakassa ja nuuskassa olevat ainesosat vaikuttavat etenkin nuoriin siten, että nuoret kokevat nikotiinin lyhytkestoiset positiiviset vaikutukset voimakkaammin ja vieroitusoireet heikommin kuin aikuiset. Aivoihin jää muistijälki ja riippuvuus kehittyy pikku hiljaa.

Ota käyttöösi: AIKALISÄ! Älä totuta itseäsi nikotiinituotteeseen. Olet maistanut muutamia kertoja, mutta älä jatka edes kerran kuussa. Jos pidät aikalisää, sitä todennäköisemmin sinusta ei tule nikotiiniriippuvaista. Aikuisena harvat aloittavat tupakointia tai nuuskan käyttöä. Tutkitusti nuorena aloitetaan.

Sinulla on ns. kaksi vahvaa sekuntia kieltäytyä, kun kaveri/tuttava tarjoaa nikotiinituotetta. Jos ehdit kahdessa sekunnissa sanoa: ”EN MÄÄ OTA”, niin sinä olet vahvoilla. Mutta jos mietit, etkä sano mitään, niin kaverisi on vahvana houkuttelemassa: ”KOKEILLAAN ÄKKIÄ!” Harjoittele siis ennakolta sinun puheeseesi sopiva kieltäytyminen!

Terveisin Anne, EHYT ry aluekoordinaattori ja 28 päivää ilman tupakkaa vertaisryhmien kouluttaja

Sun vuoro, lopeta satunnainen röökaaminen ja täräytä meitä palautteella! Mitä olit mieltä vastauksesta?

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta