Mustasukkaisuus on tunne, joka syntyy pelosta menettää joku itselle tärkeä henkilö. Yleensä mustasukkaisuus liittyy romanttisiin suhteisiin, jossa mustasukkainen saattaa pelätä kumppaninsa pettävän tai lähtevän toisen matkaan.    

Mustasukkaisuus voi olla tavallinen ohimenevä tunne, mutta pakkomielteinen mustasukkaisuus on haitallista parisuhteelle ja se voi olla tuskainen olotila itselle.  

Liiallinen mustasukkaisuus voi johtua esimerkiksi omista menneistä kokemuksista tai omista turvattomuuden tunteista. Mustasukkaisuus voi ilmetä erilaisina tunteina, kuten vihana, ahdistuksena, epävarmuutena tai suruna.  

Liiallinen mustasukkaisuus voi johtaa epäterveisiin käytösmalleihin, kuten kontrollointiin, henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan tai päihteiden ongelmalliseen käyttöön.  

Päihteiden käytöllä voidaan yrittää epätoivoisesti hallita tai peittää mustasukkaisuuden tunnetta, yleensä huonoin tuloksin, sillä päihteet voivat voimistaa mustasukkaisuutta, koska järjen juoksu ei päihtyneenä kulje.   

Onkin tärkeää käsitellä ja hallita mustasukkaisuutta terveellisillä tavoilla, esimerkiksi kommunikoimalla avoimesti ja rakentavasti kumppanin kanssa sekä työskentelemällä itsetuntemuksen parissa.   

Tiedon kerääminen aiheesta sekä oman tunteen sanoittaminen puhumalla tai kirjoittamalla auttaa löytämään tien pois mustasukkaisuuden tuskaisasta tunteesta.  Tarvittaessa ammattilaisen apu tai vertaistukiryhmä on erittäin jees.  

Ois kiva, jos kerrot viel palautteen -> Kerro mitä mieltä olit videosta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta