Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Ymmärrän huolesi etkä varmasti ole ainut, joka miettii asiaa juuri näin. Ensinnäkin suuri kehu sinulle, joka tunnistat tilanteen ja sen, että kaikki ei ole ihan kohdallaan. On huomattavasti helpompi lähteä hoitamaan asiaa tässä vaiheessa, kun itse tunnistat ongelman ja olet halukas tekemään muutoksia. Asia paisuu huomattavasti monimutkaisemmaksi, sitä kauemmin odotat. Jos ongelmaan ei puutu ja vaikka päihteiden käyttö olisi satunnaista, voivat ne vähitellen alkaa hallita koko elämää ja arjesta selviäminen voi alkaa tuntua mahdottomalta ilman niitä.  

Alkoholin-, lääkkeiden- tai huumeidenkäytön riippuvuudesta kärsivän henkilön ei tule jäädä asian kanssa yksin. Se, että haet ongelmaan apua, ei tarkoita suoraan laitokseen joutumista ja tapaukset käsitellään aina tapauskohtaisesti ja palvelut ovat luottamuksellisia. Kannustankin oleman yhteydessä oman asuinpaikkakuntasi nuorisoasemalle, jossa saat apua ongelmaasi. Palvelut on tarkoitettu yleensä alle 24-vuotiaille ja hoito on luottamuksellista ja yleensä maksutonta. Tänne voit mennä suoraan, eli et tarvitse mitään lähetettä. Ajan voit varata itse, ilman mitään välikäsiä. Nuorisoasemien yhteystiedot löydät oman kuntasi sivuilta. 

Jos tämä tuntuu liian suurelta harppaukselta, voit myös eka keskustella asiasta anonyymisti esimerkiksi chateissa tai puhelinpalveluissa. Netistä voit löytää vertaistukea ja apua vaikkapa Päihdelinkin sivuilta. EHYT ry:n päihdeneuvonta puhelinnumerossa 0800 900 45 voi myös auttaa, kun etsitään ratkaisuja riippuvuuden hoitoon. 

Toistan vielä, älä jää yksin tämän kanssa vaan puhu asiasta jollekin livenä, puhelimessa tai chatissa. Aloita pienillä askelilla jos se tuntuu helpommalta, kuten nyt teitkin esittämällä tämän kysymyksen. Vie kuitenkin asiaa kokoajan eteenpäin. Todella matalankynnyksen paikka on Sekasin-chat, jossa voit jutella anonyymisti luotettavan aikuisen kanssa ja kertoa lisää tilanteestasi jotta sinut voidaan ohjata oikean palvelun äärelle.

Voimia asian hoitamiseen <3 Täältä löydät lisätietoa päihdehoidosta.

-Seba

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta