Kiitos tästä kimurantista kysymyksestä! Käännyin suosiolla asiantuntijan puoleen, ja sain EHYT in Nikotiinihankkeen Katri Saarelalta seuraavanlaisen vastauksen:

”Nuuskaamisen vaikutusta immuniteettiin ei ole taidettu vielä tutkia riittävästi, jotta yksiselitteistä vastausta kysymykseen voisi antaa. Nuuskan sisältämän nikotiinin vaikutuksia immuniteettiin on kuitenkin yritetty selvittää tutkijoiden toimesta eläin- ja ihmiskokein. Tiedetään, että nikotiini vaikuttaa immuunisoluihin sekä suoraan nikotiinireseptoreiden kautta, että välillisesti hermoston kautta. Nikotiinin vaikutus immuniteettiin on monimutkaista. Siihen vaikuttavat mm. nikotiinin määrä, vaikutuksen kesto, annostelutapa, ikä, sukupuoli ja monet monet muut immuniteettiin vaikuttavat tekijät. Nikotiini mm. lisää solujen pinnalla olevien ACE2-reseptorien (joihin esimerkiksi korona- ja monet muut virukset kiinnittyvät) ilmentymistä. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta tämän asian selvittämiseksi.

Uusia tutkimustuloksia odotellessa omaa infektioalttiutta voi kuitenkin vähentää olemalla käyttämättä nuuskaa, sillä nuuska aiheuttaa limakalvomuutoksia, joihin pöpöt tykkäävät pesiytyä. Tämä lisää erilaisten infektioiden riskiä suussa. Bakteerit ja virukset siirtyvät helposti suuhun myös käsien kautta, kun nuuskaa annostellaan.”

-Anni

Sinun palautteesi on meille tärkeää <3 kerro mitä mieltä olit tästä vastaukesta

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta