Tosi mielenkiintoinen kysymys! Itsekkään en asiaa tiennyt. 

Nuuskahan on siis tupakkaa, jota on ollut olemassa luonnossa… vaikea sanoa, mutta paljon pidempään kuin mitä ihmiset on siitä tienneet 😊. Todennäköisesti ihmiset ovat imeneet tupakan lehtiä hyvin pitkään, mutta kirjoitettua historiaa tästä ei ole olemassa. Nuuskan “tunnettu historia” alkaakin oikeastaan siitä, kun eurooppalaiset löysivät tupakan. 

Eurooppalaiset tutustuivat tupakkaan 1492, kun Columbus saapui Haitille, jossa tupakkaa kasvoi. Paikalliset pitivät kasvia arvokkaana ja Columbus sai kuivattuja lehtiä lahjaksi. Pari vuotta myöhemmin 1497 Columbuksen toisella reissulla miehet näkivät paikallisten vetävän putken läpi jauhettua tupakkaa (ja todennäköisesti muitakin kasveja). Tätä voidaan pitää nuuskaamisen “keksimisenä”, ainakin näin eurooppalaisesta näkökulmasta. 

Nykyinen tapa käyttää nuuskaa huulen alla “keksittiin” taas 1800-luvun alussa. Silloin ruotsalaiset alkoivat käyttämään nuuskaa huulen alla mällinä. Moni talonpoika kasvatti tuolloin itse tupakkaa ja jauhoi oman nuuskansa. Suomeen saman tapa saapui suuremmassa mittakaavassa 1800-luvun loppupuolella. 

Nuuskaa ei siis varsinaisesti keksitty, koska se on tupakkaa ja kasvaa luonnossa. Mutta tupakan käyttö nuuskana alkoi joko 1400-luvun lopussa tai 1800-luvun alussa, riippuen siitä, miten nuuskan määrittää. 

– Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta