Hei,

Kiitos hyvästä ja tosi mielenkiintoisesta kysymyksestä. Jos päihteet aiheuttavat lukuisia terveydellisiä haittoja ja päihdehaitat maksavat miljoonia terveydenhuollolle, miksi päihteitä edes myydään. Vastaus riippuu hieman siitä miten päihde määritellään.

Mikä on päihde ja mikä ei?

Farmakologisen määritelmän mukaan päihteiksi luetaan ilman hoidollista tavoitetta käytettävät aineet, jotka jollain tavalla vaikuttavat käyttäjän psyykkiseen toimintaan. Päihteet sisältävät erilaisia keskushermostoon vaikuttavia psykoaktiivisia yhdisteitä ja niiden nauttiminen aiheuttaa päihtymystilan. Päihtymystila voi olla euforinen, lamaava, piristävä, rentouttava tai aistiharhoja tuottava. Ennen kuin päässäsi raksuttavat rattaat kerkeävät hoksata, niin kyllä; kahvi ja suklaakin ovat farmakologisen määritelmän mukaan päihteitä. Esimerkiksi kahvissa vaikuttava aine on kofeiini, joka piristää käyttäjää vaikuttamalla keskushermostoon. Kahvi on kuitenkin täysin laillinen ja yhteiskunnassa hyväksytty päihde.

Kuka päihteitä myy?

Laajassa kuvassa päihteitä myydään rahallisen tai muun aineellisen pääoman tavoittelemisen takia. Usein lailliset yritykset, esim. kahvissa Juhlamokka tai vaikka tupakkateollisuudessa Philip Moris International pyrkivät maksimoimaan voittonsa myymällä oman tuoteperheensä tuotteita, jotka luetaan tässä kontekstissa päihteiksi. Samaa pätee laittomiin aineisiin. Suomessa laittomat huumausaineet kulkevat maahan pitkälti salakuljettajien kautta, jotka mielletään usein järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Suomen sisällä tyypillisesti rikolliset moottoripyöräjengit (ns. prosenttijengit) ovat sitten hoitaneet maan sisäisen jakelun.

Nykypäivänä jakelu on kuitenkin siirtynyt internetin pimeille markkinoille, jossa myös rikollisjengeihin kuulumattomat henkilöt harjoittavat eri asteista huumekauppaa. Se miksi joku myy laittomia päihteitä, on hyvin yksilökohtainen kysymys.

Jotkut myyvät huumeita rahoittaakseen omaa huumausaineiden käyttöään. On olemassa paljon huumeita käyttäviä henkilöitä, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan kelkasta ja ovat ilman työpaikkaa tai asuntoa. Näillä henkilöillä on yleensä traumaattisia lapsuuden kokemuksia, mahdollisia mielenterveyden haasteita, ja huono lähiympäristö, joka puolestaan on ajanut käyttämään huumeita. Omaa huumeiden käyttöä rahoitetaan sitten esim. huumausaineita myymällä. Jotkut kokevat huumausaineiden myynnin olevan ainoa tapa tienata elanto, mikäli syystä tai toisesta normaali työnsaanti takkuaa.

On hyvä muistaa, että kaikki jotka myyvät huumausaineita eivät koe sen olevan ”paha juttu”. Se voidaan kokea ns. ”uhrittomana rikoksena” tai kevyenä hämäräbisneksenä, jolloin tarkasteluun tulisi laittaa oma moraalikäsitys. On tärkeää tiedostaa, että jokaisessa päihteessä, laittomassa tai laillisessa on omat haittansa sekä käyttäjälle että myyjälle.

Päihteiden määritelmästä tuli mieleen lyhyt Tiktok-video, jonka teimme joku aika sitten. Käy kurkkaa ja opi lisää!

@buenotok

Vastaus käyttäjälle @asdlollo IKUISUUSKYSYMYS! Entä pitäskö päihteiden sijaan puhua stimulanteista? ☕🤔 #kahvi #päihteet #kofeiini #buenotok #suomitiktok

♬ alkuperäinen ääni – BuenoTalk

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta